2 ore de televizor pe zi in copilarie sunt asociate cu scoruri mai mici la teste mai tarziu

2 ore de televizor pe zi in copilarie sunt asociate cu scoruri mai mici la teste mai tarziu

Copiii cu varsta de 8 si 9 ani care s-au uitat la televizor mai mult de doua ore pe zi sau au petrecut mai mult de o ora pe zi la un computer au avut scoruri mai mici decat colegii lor la citire si calcul la varsta de 10 si 11 ani.

Rezultatele noastre, publicate in PLOS ONE, au fost colectate ca parte a Studiului de tranzitie de la Childhood to Adolescence (CATS) bazat la Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch.

Am descoperit ca copiii care s-au uitat la televizor doua ore pe zi la varsta de 8 si 9 ani au avut performante mai mici la citire doi ani mai tarziu, comparativ cu copiii care s-au uitat putin la televizor. Acest lucru a fost echivalent cu pierderea unei treimi dintr-un an in invatare. Nu a existat niciun impact al vizionarii la televizor asupra calculului.

Copiii care au folosit un computer timp de cel putin o ora pe zi au avut o pierdere similara in scorurile de calcul doi ani mai tarziu in comparatie cu colegii lor. Nu a existat nicio asociere intre utilizarea computerului si lectura.

In schimb, nu am gasit legaturi intre jocul video si invatarea copiilor.

Desi s-a scris mult despre consecintele utilizarii media digitale asupra sanatatii fizice si mintale a copiilor, s-a acordat putina atentie impactului potential al acesteia asupra educatiei.

Cum ne-am desfasurat studiul

Studiul de tranzitie de la copilarie la adolescenta (CATS) include 1.239 de copii. Acesti copii au intrat in studiu in 2012, cand aveau 8 ani.

Pentru studiul nostru, am folosit informatiile colectate in primii trei ani de CATS, cand copiii aveau intre 8 si 11 ani. Le-am cerut parintilor sa raporteze despre utilizarea de catre copilul lor a televizorului (inclusiv streaming pe computer), utilizarea computerului (pentru e-mail, munca scolara, acces la internet si chat) si jocuri video.

Am obtinut informatii despre scorurile academice prin conectarea cu NAPLAN, Programul National de Evaluare – Alfabetizare si Numeritie.

In analizele noastre, am luat in considerare varsta copilului, sexul, problemele emotionale si comportamentale anterioare si statutul socio-economic al acestuia. Am luat in considerare si performanta academica anterioara, ceea ce este important deoarece copiii care se lupta cu munca scolara pot alege sa foloseasca mai multe mijloace media.

Timpul pe care copiii il petrec utilizand media electronica tinde sa creasca la sfarsitul scolii primare (de la varsta de 10 ani) si odata cu trecerea la scoala secundara. In acesti ani, copiii au de obicei mai mult control asupra tipurilor de media pe care le folosesc.

Dermatomiozita infantila: cauze, tratament si care sunt simptomele Te-ar putea interesa si: Dermatomiozita infantila: cauze, tratament si care sunt simptomele

Problemele academice apar adesea pentru prima data si in acesti ani, prevazand abandonul scolar si performanta academica pe termen lung.

La varsta de 8 pana la 9 si 10 pana la 11 ani, aproximativ 40% dintre copii se uitau la televizor mai mult de doua ore pe zi.

Aproximativ 17% dintre copiii cu varste cuprinse intre 8 si 9 ani au folosit un computer mai mult de o ora pe zi - doi ani mai tarziu, aceasta aproape sa dublat la 30%.

Unul din patru copii cu varsta cuprinsa intre 8 si 9 ani a jucat jocuri video mai mult de o ora pe zi - aceasta a crescut la unul din trei din copiii cu varsta intre 10 si 11 ani.

Baiat si fata care se joaca cu un controler de joc video.
Jocurile video nu au avut aceeasi asociere cu scoruri mai mici ca timp mai pasiv pe ecran. Shutterstock

De asemenea, am analizat efectul pe termen scurt al utilizarii media asupra invatarii. Copiii cu varsta cuprinsa intre 10 si 11 ani care s-au uitat la televizor mai mult de doua ore sau au folosit un computer mai mult de o ora pe zi au avut scoruri mai mici la calcul comparativ cu colegii lor (dar niciunul la citit) - echivalent cu pierderea unei treimi dintr-un an de invatare.

Aceste constatari au ramas chiar si atunci cand tinem cont de utilizarea anterioara a mass-media. Nu au existat dovezi ale unor legaturi pe termen scurt intre jocurile video si performanta academica.

Aceste rezultate sugereaza ca utilizarea TV cumulativa (sau pe termen lung) este legata de efectele asupra lecturii, mai degraba decat pe termen scurt.

Nu avem toate raspunsurile

Acest studiu nu raspunde la toate intrebarile despre media electronica si invatarea copiilor. Deoarece ne-am bazat pe parinti sa raporteze despre utilizarea media de catre copiii lor, nu stim atat de multe despre cum si de ce copiii foloseau mass-media. Acest lucru este semnificativ, deoarece implicarea activa si producerea de continut, mai degraba decat doar vizionarea pasiva a continutului media, este probabil sa fie pozitiva in comparatie cu doar vizionarea pasiva a continutului media.

Ce sunt ftalatii si cum pun acestia in pericol sanatatea copiilor? Te-ar putea interesa si: Ce sunt ftalatii si cum pun acestia in pericol sanatatea copiilor?

Acest lucru va continua sa fie important pe masura ce copiii imbatranesc si vor incepe sa foloseasca mai mult retelele sociale (majoritatea conturilor de retele sociale care specifica utilizatorii trebuie sa aiba cel putin 13 ani). Folosirea retelelor sociale pentru a crea si a posta materiale online, precum si conectarea cu prietenii poate aduce beneficii pentru sanatatea mintala.

Acest lucru poate explica, de asemenea, de ce utilizarea intensa a televiziunii, care este pasiva, a prezis o invatare slaba, dar nu au existat efecte atunci cand a fost vorba de jocuri, care sunt o utilizare activa. Studiul nostru nu a surprins modul in care au fost utilizate computerele, dar navigarea pe internet si vizionarea videoclipurilor online sunt, de asemenea, activitati pasive, care explica posibil legatura dintre utilizarea computerului si invatare.

Alte posibile motive pentru legatura dintre utilizarea intensa a televizorului si computerul si invatarea ar putea fi faptul ca reduc timpul petrecut pentru alte activitati, cum ar fi activitatea fizica, somnul sau temele. Ele au, de asemenea, potentialul de a diminua concentrarea.

Ce inseamna studiul nostru

Inainte de pandemie, utilizarea media electronica era deja cea mai populara activitate de timp liber pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 7 si 18 ani, dar pandemia a facut ca copiii sa petreaca acum aproximativ 50% mai mult timp cu ecranele.

Mass-media electronica a fost esentiala pentru noi toti pentru a face fata pandemiei. Ne permite sa lucram de acasa, sa accesam informatii si servicii si sa mentinem relatii cu familia si prietenii. Pentru copii, a insemnat sa-si poata continua educatia prin blocari si inchideri de scoli.

Cu toate acestea, descoperirile noastre evidentiaza provocarile pentru parinti si profesori in indrumarea copiilor in utilizarea media electronica. Pentru parinti, un plan media de familie este un instrument util prin care pot stabili limite de utilizare, reguli cu privire la cand si unde pot fi folosite dispozitivele si pot ajuta copilul sa aleaga continut de calitate in care sunt implicati mai activ.

Nu toate utilizarea mass-media este aceeasi in ceea ce priveste beneficiile si riscurile. Cu utilizarea activa, media electronica poate deveni instrumente de a crea, de a conecta si de a invata, aducand mari beneficii. Cu toate acestea, acolo unde media electronica isi asuma doar un rol de ingrijire a copiilor, o sanatate mai precara, dezvoltarea sociala si emotionala si invatarea par probabil sa urmeze.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la 2 ore de televizor pe zi in copilarie sunt asociate cu scoruri mai mici la teste mai tarziu

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×