ADHD afecteaza si fetele si se poate prezenta diferit de felul in care se intampla la baieti

ADHD afecteaza si fetele si se poate prezenta diferit de felul in care se intampla la baieti

Cel mai bine inteles ca o tulburare de neurodezvoltare persistenta si, uneori, pe tot parcursul vietii, ADHD include probleme cu mentinerea atentiei, rezistenta distragerii si moderarea nivelurilor de activitate pentru a se potrivi mediului (de exemplu, stand intr-o clasa).

Tinerii cu ADHD variaza considerabil in comportamentul lor. Un copil poate prezenta simptome de hiperactivitate-impulsivitate (de exemplu, agitatie si zvarcolirea sau parasirea frecventa a locului in clasa), sau neatentie (greseli neglijente, dificultati de concentrare in clasa, dificultati de a-si pastra lucrurile in ordine) sau, mai frecvent, ambele . Hiperfocusul (o fixare intensa asupra unei activitati) poate fi, de asemenea, un simptom.

Desigur, aceste comportamente sunt comune in copilarie in diferite grade. Diagnosticul se bazeaza pe daca simptomele sunt excesive pentru varsta copilului, nivelul de dezvoltare si fundalul cultural (parintii din diferite culturi pot diferi daca vad comportamentul copilului hiperactiv sau normal).

Un diagnostic este pus doar daca exista dovezi clare ca simptomele afecteaza functionarea in mai multe domenii ale vietii, cum ar fi la scoala, acasa si cu prietenii.

ADHD arata diferit la fete?

Cercetatorii au inceput abia recent sa dezvaluie expresia ADHD la fete.

Modul in care ADHD se prezinta la fete si baieti este in multe privinte similar, dar exista cateva diferente demne de remarcat. Cel mai important, in timp ce simptomele de hiperactivitate-impulsivitate sunt prezente intre sexe (unele studii aratand mai multa hiperactivitate la baieti), simptomele de neatentie, care pot fi mai usor de trecut cu vederea, sunt observate mai frecvent la fete.

In plus, aparitia simptomelor ADHD poate diferi in functie de gen. Simptomele hiperactivitatii tind sa apara la inceputul vietii scolare. Neatentia, in schimb, are un debut putin mai tarziu. Asadar, fetele cu ADHD pot ramane adesea nedetectate pana cand cerintele academice si organizationale cresc la sfarsitul scolii primare si liceale.

Fetele cu ADHD au un risc mai mare de a dezvolta depresie si anxietate decat baietii. Daca depresia si anxietatea apar in acelasi timp cu ADHD, poate fi mai dificil de diagnosticat ADHD.

O serie de mecanisme posibile au fost implicate in diferenta de exprimare a ADHD intre sexe, de la modificari hormonale, la diferente cognitive, la factori sociali. Dar avem nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege cu adevarat motivele din spatele disparitatii.

Doi baieti intr-o sala de clasa.

Baieti versus fete

ADHD este cea mai frecventa tulburare psihologica in randul tinerilor australieni. Cel de-al doilea studiu australian privind sanatatea mintala si bunastarea copiilor si adolescentilor, publicat in 2015, a raportat ca 7,4% dintre tinerii de 4-17 ani au avut ADHD in ultimele 12 luni.

Interesant este ca mai mult de doua ori mai multi baieti au ADHD decat fetele. Diferenta in prevalenta poate fi rezultatul faptului ca ADHD este privit istoric ca o tulburare masculina.

Alimentele care cauzeaza si amelioreaza constipatia la bebelusi Te-ar putea interesa si: Alimentele care cauzeaza si amelioreaza constipatia la bebelusi

Aceasta diferenta de gen in prevalenta a provocat controverse cu privire la criteriile de diagnostic si a adus in atentie expresia feminina a ADHD.

Exista unele sugestii ca actualul cadru de diagnostic, dezvoltat pe esantioane dominate de barbati, este inadecvat pentru fete si vede ca mai multi baieti decat fete primesc un diagnostic. Unii cercetatori au sugerat ca pragurile simptomelor pentru diagnostic la fete ar trebui modificate.

Exista expresii feminine de hiperactivitate-impulsivitate (de exemplu, sentimente interne de neliniste) care ar putea fi adaugate la criteriile de diagnostic? Ar trebui sa existe limite specifice de gen pentru criteriile actuale (de exemplu, un prag mai scazut pentru hiperactivitate pentru fete)?

Pana la efectuarea cercetarilor ulterioare, juriul ia in calcul orice modificari aduse sistemului actual.

Important este ca multi parinti si profesori au stereotipuri de mult timp despre un copil cu ADHD ca un baiat perturbator si hiperactiv, cu dificultati in a ramane nemiscat si a-si pastra sarcina. Aceasta partinire perceptiva influenteaza pe cine recunosc ca avand potential ADHD si se refera la tratament.

Cercetarile arata ca, chiar si atunci cand elevii prezinta niveluri echivalente de deficienta, profesorii recomanda mai multi baieti decat fete pentru tratamentul ADHD.

Cateva semne de ADHD la fete

Copilul dumneavoastra face urmatoarele mai mult decat alti copii de varsta ei ?

  • face greseli neglijente
  • viseaza cu ochii deschisi sau sa apara distantat
  • nu reusesc sa acorde o atentie deosebita detaliilor
  • au dificultati in a ramane concentrat in clasa, lectura, teme, conversatii
  • nu pare sa asculte (pare distras)
  • au dificultati in organizarea sarcinilor si materialelor
  • este reticent sa se angajeze in sarcini care necesita efort mental (teme scolare, teme pentru acasa)
  • pierde adesea lucruri de zi cu zi
  • este uituc in activitatile zilnice.

Fii atent la o crestere a simptomelor la sfarsitul clasei primare sau la inceputul liceului, pe masura ce volumul de munca creste.

O regula de baza buna atunci cand este timpul sa cautati ajutor este atunci cand un copil incepe sa esueze, sa ramana in urma sau sa performeze semnificativ sub capacitatea sa, fie in temele scolare, in relatiile de prietenie sau in relatiile de familie.

Nu exista un remediu pentru ADHD, dar tratamentul urmareste gestionarea simptomelor. Pe sexe, prima linie de tratament pentru copii este medicamentele stimulatoare (cum ar fi Ritalin, Adderall sau Concerta) si managementul comportamentului (formarea parintilor si managementul clasei).

Pe masura ce apar mai multe cercetari despre ADHD feminin, putem lua in considerare modificarile tratamentului specifice sexului.

Pentru multe fete, ADHD este o boala grava si debilitanta. Este crucial sa se asigure ca fetele sunt identificate devreme si cu acuratete si ca primesc un tratament bazat pe dovezi.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la ADHD afecteaza si fetele si se poate prezenta diferit de felul in care se intampla la baieti

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×