Bateriile tip buton trimit mai multi copii la camera de urgenta

Bateriile tip buton trimit mai multi copii la camera de urgenta

Bateriile tip buton si bateriile cu litiu moneda – bateriile mici, in forma de disc – sunt sursa de energie pentru o multitudine de obiecte de zi cu zi, inclusiv telecomenzi, aparate auditive, brelocuri si multe jucarii pentru copii. Din pacate, aceste dispozitive minuscule care adauga confort vietii noastre pot prezenta un risc grav pentru sanatate sau chiar pot ucide copiii care le inghit.

Un nou studiu a constatat ca numarul de vizite la urgente legate de baterii pentru copiii cu varsta de 18 ani si mai mici intre 2010 si 2019 s-a dublat in comparatie cu 1990 pana in 2009, iar majoritatea leziunilor au aparut la pacientii cu varsta de 5 ani sau mai mici. Descoperirile au fost publicate pe 29 august in Pediatrics , jurnalul Academiei Americane de Pediatrie.

„Din pacate, eforturile de prevenire din trecut nu au condus inca la o reducere semnificativa a ratelor de rani”, a declarat autorul principal al studiului, Mark Chandler, MPH, asociat senior de cercetare cu Safe Kids Worldwide, intr-un comunicat de presa. „Este necesare atat eforturi de reglementare, cat si o constientizare sporita a publicului cu privire la pericole. Pana cand designul sigur al compartimentului bateriei si, in cele din urma, o tehnologie mai sigura a bateriei buton nu vor fi adoptate pe scara larga de catre industrie, aceste leziuni la copii vor continua.”

„Acest studiu este important, deoarece evidentiaza ca leziunile cauzate de baterii la copii continua sa fie o problema majora”, spune Mary Beth Howard, MD, medic pediatru in medicina de urgenta la Centrul pentru copii Johns Hopkins si profesor asistent de pediatrie la Johns Hopkins. Medicina in Baltimore. Dr. Howard nu a fost implicat in studiu. „Este important sa urmarim acest lucru si sa fim constienti de riscuri, astfel incat sa putem adopta legislatia pentru consumatori si alte masuri de reglementare pentru a preveni ingerarea bateriilor buton si cu litiu”, spune ea.

Riscurile ingerarii bateriilor buton

Cand o baterie intra in contact cu fluidele corpului, genereaza un curent care produce o cantitate mica de hidroxid de sodiu, care este un coroziv dur, similar cu lesia, explica Howard. „Deci, daca bateria este blocata undeva, cum ar fi nasul, urechile, esofagul sau stomacul, hidroxidul de sodiu care este generat arde o gaura in acel loc”, spune ea.

Aceasta poate provoca rani grave, boli sau chiar moarte daca se erodeaza intr-un organ vital, spune ea. „De exemplu, daca este blocat in esofag, se poate eroda in vasele mari ale inimii si poate provoca sangerari fatale”, spune Howard.

6 sfaturi despre cum sa dezvoltati sentimentul de recunostinta la copii Te-ar putea interesa si: 6 sfaturi despre cum sa dezvoltati sentimentul de recunostinta la copii

Tratamentul este indepartarea bateriei cat mai curand posibil pentru a limita daunele, iar apoi tratamentul secundar este repararea oricaror daune care au fost deja facute de baterie, spune ea.

Copiii cu varsta sub 5 ani sunt cel mai probabil sa inghita o baterie mica

Folosind date de la Sistemul electronic de supraveghere a vatamarilor, cercetatorii au descoperit aproximativ 70.322 de vizite la urgente legate de baterii in randul copiilor din 2010 pana in 2019 - aproximativ 7.032 de vizite pe an. Au fost estimate 68.000 de vizite la urgente cauzate de baterii in decursul a doua decenii anterioare, din 1990 pana in 2009.

Alte constatari cheie au inclus:

  • Dintre cazurile in care tipul bateriei era cunoscut, bateriile buton au fost implicate in 85 la suta din timp.
  • O mare majoritate - 84 la suta - dintre copii aveau 5 ani sau mai mici.
  • Leziunile par sa devina mai grave. Se estimeaza ca 12% din expunerile la baterii observate in ER au dus la necesitatea imediata de spitalizare, in crestere de la 7% intre 1990 si 2009.
  • 90% din vizitele la urgente au fost legate de ingerarea bateriilor. Alte leziuni au fost legate de introducerea bateriei in nas (5,7 la suta), urechi (2,5 la suta) si gura (1,8 la suta).

Cercetatorii solicita noi legi si modele de baterii mai sigure

Autorii concluzioneaza ca, in ciuda tuturor eforturilor de prevenire a ranilor, vizitele la urgente legate de baterie sunt din ce in ce mai frecvente si ca sunt necesare noi legi si modele mai sigure pentru baterii pentru a reduce sau elimina leziunile legate de baterie.

Acest lucru s-ar putea face in cateva moduri, cum ar fi solicitarea ca compartimentele bateriilor buton din jucariile pentru copii sa fie accesibile doar cu un instrument special, spune Howard. „De asemenea, reglementarile ar putea impune ca toate produsele care contin baterii buton sa fie in ambalaje rezistente la copii, cu avertismente pe ambalaje si pe celulele in sine”, spune ea.

Sunt necesare si campanii de sanatate publica, spune ea. „Trebuie sa educam parintii si toti adultii despre pericolele ingerarii acestor baterii mici, astfel incat acestia sa poata fi deosebit de vigilenti oricand un produs – nu doar jucarii – care contine baterii buton sau baterii cu litiu este adus in casa”, spune ea.

De ce sa fii parinte fara sa tipi este mai bine pentru copii – si pentru tine Te-ar putea interesa si: De ce sa fii parinte fara sa tipi este mai bine pentru copii – si pentru tine

Sfaturi pentru parinti despre cum sa impiedicati copiii sa ingereze baterii mici

Howard recomanda parintilor sa ia urmatoarele masuri preventive pentru a reduce riscul pe care aceste baterii il prezinta copiilor.

  • Nu presupuneti ca toate jucariile care functioneaza cu baterii care vin in casa sunt sigure pentru copii. Verificati ambalajul si asigurati-va ca toate componentele bateriei de pe jucarie sunt sigure si raman in siguranta atata timp cat aveti jucaria.
  • Fiti constienti de alte articole din casa dvs. - nu doar jucarii - care pot contine baterii buton si baterii cu litiu. Este posibil ca bateriile din aceste articole sa nu fie la fel de sigure precum bateriile din articolele care sunt destinate copiilor mici. Aceste articole pot include telecomenzi, termometre, aparate auditive, calculatoare, cantare de baie, brelocuri, ceasuri si bijuterii electronice, pantofi si imbracaminte intermitent, camere foto, ornamente de sarbatori, lumanari fara flacara si felicitari muzicale.
  • Invata-i pe copiii mici ca manipularea bateriilor este pentru adulti. Copiii mai mari ar trebui sa fie, de asemenea, constienti de riscuri, astfel incat sa poata urmari orice obiecte care pot prezenta un risc in mainile unui frate mai mic.
  • Aruncati in siguranta bateriile buton si bateriile cu litiu moneda. Chiar daca bateria si-a pierdut incarcarea si nu va mai alimenta un articol, poate contine totusi suficienta incarcare pentru a fi daunatoare daca este ingerata. Este o practica buna sa infasurati bateriile in banda si sa le reciclati prompt.

Ce sa faci daca crezi ca copilul tau a inghitit o baterie

Daca parintii sunt ingrijorati ca copilul lor a ingerat unul dintre aceste tipuri de baterii, ar trebui sa solicite imediat asistenta medicala, spune Howard. „Daca s-a asistat la ingerare si daca copilul are cel putin 1 an, dati-i cate 2 lingurite de miere la fiecare 10 minute in drum spre Urgente. Acest lucru poate ajuta la acoperirea captuselii tractului gastro-intestinal pentru a atenua leziunile cauzate de baterie”, spune ea.

Academia Americana de Pediatrie recomanda parintilor sa monitorizeze copilul pentru febra si alte simptome dupa ce se intorc acasa. Daca copilul dumneavoastra face febra sau prezinta semne de durere abdominala, varsaturi sau sange in scaun, adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca bateria trece de la sine, verificati scaunele copilului pana cand bateria trece.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Bateriile tip buton trimit mai multi copii la camera de urgenta

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×