Comitetul International indeamna prudenta in utilizarea Tylenolului in timpul sarcinii

Comitetul International indeamna prudenta in utilizarea Tylenolului in timpul sarcinii

Femeile insarcinate ar trebui sa evite sa ia acetaminofen (deseori vandut sub numele de marca Tylenol), cu exceptia cazului in care este necesar din punct de vedere medical, potrivit unei noi declaratii de consens a unui grup de experti din Statele Unite, Regatul Unit, Scotia, Israel, Europa, Canada, Brazilia, si Australia.

Desi lucrarea nu solicita interzicerea medicamentului in timpul sarcinii, autorii indeamna atat furnizorii de servicii medicale, cat si pacientii sa vada si sa utilizeze acetaminofenul cu mai multa precautie.

„Aceasta declaratie este un memento important atat pentru furnizori, cat si pentru pacienti sa utilizeze Tylenol si acetaminofen in mod corespunzator, iar recomandarile sunt in conformitate cu ceea ce este deja sau ar trebui sa fie practica curenta”, spune Donna Neale, MD, profesor asistent de ginecologie la Johns Hopkins Medicine in Baltimore si director al Centrului de Medicina Materna si Fetala de la Howard County General Hospital din Columbia, Maryland.

„Autorii spun clar, daca trebuie sa utilizati Tylenol sau acetaminofen, atunci ar trebui sa il utilizati. Folositi-l la cea mai mica doza posibila, folositi-l pentru cel mai mic timp sau o frecventa mai scurta si exact asta le spunem pacientilor nostri”, spune dr. Neale.

Chiar si persoanele care nu sunt insarcinate ar trebui sa fie constiente de potentialele riscuri ale acetaminofenului, adauga ea. „Stim ca acetaminofenul cauzeaza leziuni hepatice sau toxicitate hepatica (leziuni ale ficatului) in starea neinsarcinata, asa ca le spunem tuturor pacientilor nostri sa ia acest medicament numai atunci cand este necesar”, spune ea.

Lucrarea evidentiaza riscurile potentiale ale consumului de acetaminofen in timpul sarcinii

Potrivit autorilor declaratiei, publicata pe 23 septembrie in revista Nature Reviews Endocrinology , in ultimii ani au aparut cercetari care sugereaza ca este posibil ca medicamentul sa modifice dezvoltarea fatului, ceea ce, in unele cazuri, ar putea duce la aparitii neurologice, urologice, si tulburari de reproducere la sugar.

Grupul si-a bazat recomandarile pe o analiza a 29 de studii care au inclus utilizarea acetaminofenului, dintre care 26 au gasit dovezi ale malformatiilor congenitale.

„Pe langa reafirmarea faptului ca Tylenol si orice medicamente care contin acetaminofen ar trebui sa fie utilizate numai atunci cand este necesar din punct de vedere medical, autorii sugereaza ca ar putea exista dovezi de ce ar trebui sa fie prudenta. Aceste medicamente pot provoca o potentiala dezvoltare anormala la copiii care au fost expusi prenatal”, spune Neale.

Din cauza acestui risc potential, autorii recomanda ca femeile insarcinate sa fie consiliate inainte sau la inceputul sarcinii cu urmatoarele indrumari:

  • Evitati sa luati acetaminofen daca nu este indicat din punct de vedere medical.
  • Daca nu sunteti sigur daca utilizarea este indicata sau va ganditi sa luati acetaminofen pe termen lung, consultati mai intai medicul sau farmacistul.
  • Luati cea mai mica doza eficienta pentru cel mai scurt timp posibil.

Acest ghid este important, spune Neale. „Poate exista o suprasolicitare cu medicamente, inclusiv Tylenol, pentru o multime de dureri si dureri mai mici. Oamenii ar putea crede ca acetaminofenul nu are niciun dezavantaj, deoarece este vandut fara ghiseu si nu este un medicament pentru durere, cum ar fi un opioid”, spune ea.

Vaccinul Covid in timpul sarcinii? Chiar si medicii se lupta cu aceasta intrebare Te-ar putea interesa si: Vaccinul Covid in timpul sarcinii? Chiar si medicii se lupta cu aceasta intrebare

Putine optiuni pentru ameliorarea durerii in timpul sarcinii

O parte a problemei este ca exista putine optiuni pentru ameliorarea durerii in timpul sarcinii, potrivit lucrarii.

„Recomandarea acetaminofenului a fost utila in trecut pentru a oferi femeilor insarcinate o optiune de ameliorare a durerii, deoarece utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, poate duce la vatamari fetale la sfarsitul sarcinii”, spune Kristina Adams Waldorf, MD, ob. -ginec la UW Medicine din Seattle.

Pe 15 octombrie 2020, Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente (FDA) le-a sfatuit femeilor insarcinate sa nu ia AINS, cum ar fi aspirina, ibuprofen si naproxen, dupa 20 de saptamani, deoarece poate duce la un nivel scazut de lichid amniotic.

Utilizarea acetaminofenului poate fi necesara din punct de vedere medical in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, utilizarea acetaminofenului poate fi necesara din punct de vedere medical si un instrument important pentru a trata febra mare, potrivit autorilor.

Neale este de acord, spunand: „Riscurile si beneficiile sunt intotdeauna cantarite in prescrierea oricarui medicament si exista momente in care beneficiile Tylenol vor depasi in mod clar orice risc”, spune Neale.

„De exemplu, daca o femeie insarcinata are febra, nu este bine. In functie de momentul in care se produce o temperatura crescuta a corpului, aceasta poate duce la anomalii congenitale, in special defecte ale tubului neural sau spina bifida”, spune ea.

Daca este o alegere intre a lasa pacientul sa aiba febra sau a folosi acetaminofenul pentru a reduce febra, acetaminofenul va fi folosit pentru reducerea febrei, spune Neale. „Dar, in multe cazuri, s-ar putea sa avem nevoie doar sa folosim doua doze pentru a realiza asta si apoi nu le-am mai folosi”, spune ea.

Daca sunteti insarcinata in prezent si ati folosit Tylenol cu ​​moderatie in acest fel, este probabil ca acest lucru nu ar duce la niciunul dintre efectele negative despre care scriu autorii in aceasta lucrare, adauga ea.

Hartia recomanda etichete de avertizare, noua revizuire FDA

Declaratia include, de asemenea, recomandari pentru agentiile de reglementare europene si americane, inclusiv urmatoarele masuri:

Jucariile sexuale in timpul sarcinii: pot fi folosite? Ce masuri de precautie sa iei? Te-ar putea interesa si: Jucariile sexuale in timpul sarcinii: pot fi folosite? Ce masuri de precautie sa iei?
  • Acetaminofenul si orice medicamente care contin acetaminofen ar trebui sa includa recomandari pentru utilizare in timpul sarcinii pe eticheta.
  • FDA si Agentia pentru Medicamente din Europa ar trebui sa efectueze noi analize de siguranta ale medicamentului si sa actualizeze recomandarile in consecinta.
  • Ar trebui efectuate studii suplimentare care examineaza utilizarea acetaminofenului si a medicamentelor care contin acetaminofen pentru a determina cu mai multa precizie daca si cum trebuie administrate medicamentele, pentru cat timp si la ce ora in timpul sarcinii.

„A sosit momentul sa reevaluam ceea ce credeam ca stim despre acetaminofen si sa adoptam o abordare mai precauta. Pe masura ce aflam mai multe despre dezvoltarea fatului si despre numeroasele medicamente si infectii care pot afecta dezvoltarea normala, se impune o mai mare precautie”, spune dr. Waldorf.

Neale este de acord, spunand: „O revizuire FDA a dovezilor recente pare adecvata si un studiu suplimentar ar putea oferi mai multa claritate cu privire la modul in care ar trebui sa fie utilizat acetaminofenul. Care sunt riscurile reale ale acestei relatii intre utilizarea medicamentului si problemele legate de sanatatea fatului - este doar o asociere sau este o cauzalitate?"

„Am fi neglijenti daca ignoram ceea ce este subliniat in aceasta lucrare”, spune Neale. „Vrem sa ne mentinem mamele si bebelusii sanatosi si dorim ca bebelusii nostri sa devina tineri care isi pot atinge cel mai bun potential.”

Recomandarile FDA din 2015 privind comunicarea privind siguranta medicamentelor au inclus acetaminofenul intr-o revizuire a posibilelor riscuri ale utilizarii medicamentelor pentru durere in timpul sarcinii. Agentia a examinat un studiu care a legat tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) la copiii nascuti din femei care au luat medicamentul in orice moment in timpul sarcinii. La acel moment, s-a stabilit ca dovezile care leaga consumul de acetaminofen in timpul sarcinii si ADHD erau neconcludente.

Ameliorarea durerii in timpul sarcinii poate „trebuie sa evolueze”

Aducerea la lumina a acestor riscuri potentiale, poate incuraja femeile insarcinate sa se opreasca si sa se gandeasca daca chiar trebuie sa ia medicamentul sau daca ar putea exista o modalitate alternativa de a-si trata durerea, spune Neale.

Waldorf sugereaza ca ameliorarea durerii in timpul sarcinii ar putea trebui sa evolueze mai mult catre modalitati care nu implica medicamente. „Acest lucru ar putea include kinetoterapie, terapie prin masaj, gheata si caldura si, atunci cand este necesar, limitarea activitatilor. Eu prescriu in mod obisnuit terapie fizica si terapie prin masaj pacientilor mei, ceea ce este subutilizat si incredibil de util”, spune ea.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Comitetul International indeamna prudenta in utilizarea Tylenolului in timpul sarcinii

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×