Copiii care au facut vaccin impotriva COVID-19 au marcat un risc mai mic pentru MIS-C

Copiii care au facut vaccin impotriva COVID-19 au marcat un risc mai mic pentru MIS-C

Un nou studiu asupra copiilor care au primit cel putin o doza de vaccin COVID-19 a constatat ca aparitiile sindromului inflamator multisistem (MIS-C) au fost rare si mult mai putin probabile decat in ​​cazul copiilor care au dezvoltat COVID-19 si nu au fost vaccinati. 

Cercetatorii au analizat cazuri de MIS-C din decembrie 2020 pana in august 2021 la persoane vaccinate cu varsta cuprinsa intre 12 si 20 de ani. Au vrut sa stie daca vaccinul a fost legat de un risc crescut de MIS-C.

Descoperirile arata ca la peste 21 de milioane de copii si adolescenti care au primit una sau mai multe doze de vaccin, a existat doar un caz raportat la un milion de MIS-C pentru aceasta grupa de varsta.

Cercetatorii Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) au descoperit ca rata de cazuri MIS-C la copiii vaccinati din SUA cu varsta cuprinsa intre 12 si 20 de ani a fost mult mai mica decat estimarile anterioare pentru persoanele nevaccinate din aceeasi grupa de varsta care au contractat virusul.

MIS-C a fost documentat la copiii care au avut COVID-19 si a parut sa-si revina cu zile, saptamani sau chiar luni inainte de a dezvolta noi simptome.

„Este o afectiune rara asociata cu infectia cu COVID-19 in care sistemele multi-organe din corp devin inflamate – inclusiv inima, plamanii, creierul, ochii”, dr. Kecia Gaither, certificata in obstetricieni/ginecologiei si fetale materne. medicina si director al serviciilor perinatale la NYC Health + Hospitals/Lincoln din Bronx, a declarat Healthline.

Cercetatorii au vrut sa vada daca MIS-C era, de asemenea, un risc pentru copii daca ar fi primit un vaccin COVID-19, dar nu au dezvoltat boala.

„Am identificat un numar mic de persoane cu varsta cuprinsa intre 12 si 20 de ani cu MIS-C dupa vaccinarea COVID-19; majoritatea aveau dovezi de laborator ale infectiei cu SARS-CoV-2 trecute sau recente”, au scris autorii studiului.

Rata raportata de MIS-C pentru cei din studiu care nu avusesera boala COVID-19 anterioara a fost de 0,3 cazuri per milion de persoane vaccinate.

Un studiu anterior citat de cercetatori a constatat ca riscul de MIS-C dupa COVID-19 a fost de 224 la un milion de infectii cu SARS-CoV-2 pentru copiii cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani.

Autorii studiului spun ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a determina daca vaccinarea a fost legata de dezvoltarea bolii MIS-C in cazurile rare pe care le-au identificat.

Echipa a remarcat, de asemenea, posibilitatea ca unele dintre aceste cazuri sa fi implicat copii cu alte afectiuni inflamatorii nediagnosticate care s-au dezvoltat dupa vaccinare.

„Ca si in cazul bolii COVID-19, clinicienii si cercetatorii inca invata despre MIS-C. Investigatia noastra evidentiaza provocarile in diagnosticarea MIS-C, importanta luarii in considerare a diagnosticelor alternative si necesitatea de a monitoriza boala MIS-C”, a spus coautorul studiului, dr. Anna R. Yousaf, intr-un comunicat.

In prezent, nu exista o relatie clara cu privire la cine prezinta cel mai mare risc pentru MIS-C dupa un caz de COVID-19, a declarat dr. Ilan Shapiro, FAAP si corespondent sef de sanatate si ofiter de afaceri medicale la AltaMed Health Services.

Cea mai buna metoda de a hidrata un copil Te-ar putea interesa si: Cea mai buna metoda de a hidrata un copil

„De asemenea, am vazut copii cu afectiuni neurologice si probleme cronice de sanatate care au dezvoltat-o”, a adaugat Shapiro. „Este important sa intelegem ca COVID-19 nu discrimineaza. Din pacate, MIS-C poate afecta orice copil care contracta virusul.”

Shapiro a remarcat o asociere cu copiii care supravietuiesc COVID-19 si dezvolta MIS-C.

„La fel ca si in trecut, am vazut copii dezvoltand sindromul Kawasaki, o alta afectiune inflamatorie, dupa ce au fost infectati cu virusi”, a spus el.

„Comparativ cu alti ani, am inceput sa vedem mii de aceste simptome inflamatorii sa apara dupa COVID-19”, a adaugat Shapiro.

Gaither a spus ca copiii cu MIS-C au febra persistenta cu varsaturi, dureri abdominale si diaree. Simptomele mai severe pot include:

  • disfunctie cardiaca
  • aritmii
  • compromis respirator
  • dureri de cap, convulsii si confuzie

„Aceste simptome sunt variabile in prezentare de la copil la copil”, a spus Gaither. „Si, in esenta, reprezinta un raspuns intarziat la infectia cu COVID-19”, a spus ea.

MIS-C poate aparea la 2 pana la 6 saptamani dupa COVID-19

Dr. Jin-Young Han, expert in boli infectioase pediatrice la Weill Cornell Medicine, a spus ca MIS-C ar putea aparea la unii copii la 2 pana la 6 saptamani dupa boala acuta COVID-19.

Intrebat cum este tratata afectiunea si despre prognosticul copilului, Han a spus ca „majoritatea mare” experimenteaza o recuperare completa, fara efecte secundare pe termen lung.

„Cei mai multi pacienti sunt tratati cu IgIV (globulina imuna intravenoasa) si steroizi, de obicei metilprednisolon”, a spus el.

Gasirea motivului pentru care MIS-C este asociat cu copiii care au COVID-19 este un domeniu de studiu intens pentru multi oameni de stiinta si medici, a spus Han.

„Desi exista multe teorii, raspunsul este necunoscut in acest moment”, a spus el.

Shapiro a subliniat importanta de a oferi corpului instrumentele necesare pentru a se apara.

El a mentionat ca copiii au fost tinuti acasa si nu au fost expusi altora la inceputul pandemiei, ferindu-i de virus.

„Odata ce copiii s-au intors la invatarea in persoana, am experimentat o crestere mare a cazurilor de COVID-19 si dintr-o data conceptul ca este „doar o raceala” a inceput sa se disipeze”, a spus Shapiro.

„Am inceput sa vedem mai multi copii care merg la spital, la urgenta si se confrunta cu MIS-C, COVID prelungit si complicatii suplimentare”, a continuat el. „Vaccinarea este cea mai buna protectie pentru copiii nostri pentru a-i mentine in siguranta la scoala, unde pot invata, pot dezvolta prietenii si abilitati sociale valoroase.”

O noua cercetare CDC descopera ca vaccinarea COVID-19 este rareori asociata cu dezvoltarea MIS-C pentru copii si adolescenti.

Expertii spun ca, desi MIS-C este potential periculos, majoritatea pacientilor experimenteaza o recuperare completa.

De asemenea, ei spun ca vaccinarea este cea mai buna modalitate de a proteja copiii si de a-i mentine la scoala.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Copiii care au facut vaccin impotriva COVID-19 au marcat un risc mai mic pentru MIS-C

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×