Cum alegi cel mai bun scaun auto pentru copil

Cum alegi cel mai bun scaun auto pentru copil

Pe langa un carucior si un patut, un scaun auto este de obicei una dintre primele investitii pe care viitorii parinti le vor face. Deci, de unde incepi? Ei bine, spre deosebire de majoritatea deciziilor pe care le veti lua in mod liberal, scaunele auto sunt supuse propriilor legi si instructiuni de siguranta, care se schimba pe masura ce copilul se dezvolta.

Legea scaunului auto
Conform legii, toti copiii trebuie sa se afle intr-un scaun auto de dimensiuni corespunzatoare pana cand au 135 cm inaltime sau 12 ani, oricare ar fi prima.

Copiii cu o inaltime mai mare de 135cm sau peste 12 ani trebuie sa poarte apoi centura de siguranta. In alte tari europene, inclusiv Franta si Germania, copiii trebuie sa fie pe un scaun auto pana cand au cel putin 150 cm inaltime.

Daca copilul vostru necesita un scaun auto, puteti selecta scaunul adecvat in functie de inaltimea sau greutatea lor (consultati categoriile scaunelor auto de mai jos).

Categorii de scaune auto

Cand cautati online, este util sa stiti ca numerele grupurilor de scaune auto (grupul 0, grupul 1 etc.) vor fi, de asemenea, listate alaturi de categoria generala a scaunelor auto (orientate spre inainte etc.). Acest lucru poate parea confuz, dar daca stiti varsta, greutatea si / sau inaltimea copilului, este, de fapt, destul de simplu. Grupele de scaune auto sunt:

Grupa 0+: 0-13 kg (pana la 12-15 luni)

Grupa 1: 9-18 kg (de la 9 luni pana la 4 ani)

Grupa 2: 15-25 kg (4-6 ani)

Grupa 3: 22-36 kg (6-11 ani)

Scaune auto orientate spre spate

Toti bebelusii trebuie sa fie orientati spre spate pana la varsta de 15 luni, deoarece inainte de aceasta gatul lor nu este suficient de puternic pentru a rezista la presiunea unei coliziuni frontale in pozitia orientata spre inainte. Aceasta este o extensie la reglementarile anterioare care recomanda copiilor sa fie orientati spre spate pana cand cantaresc 9 kg (aproximativ 9 luni). Grupurile 0 si 0+ sunt orientate spre spate.

Multe dintre aceste scaune pentru bebelusi de prima dimensiune vin ca parte a unui sistem alaturi de un carucior si, atunci cand sunt utilizate cu adaptoarele corecte, pot fi prinse foarte usor de bancheta masinii. Desi aceasta este o optiune la indemana, ramane valabil sfatul ca scaunele auto sunt destinate calatoriilor si nu pentru somnuri prelungite - bebelusii ar trebui sa doarma intr-o pozitie plata ori de cate ori este posibil.

Cum alegem body-ul bebelușului și al nou născutului Te-ar putea interesa si: Cum alegem body-ul bebelușului și al nou născutului

Scaune auto orientate spre inainte

Odata ce copilul a depasit scaunul orientat spre spate, cea mai sigura optiune este sa folositi un scaun orientat in fata, grupul 1, cu un ham integral, care sa le reziste pana la varsta de patru ani (sau pana cand ajung la greutatea de 18 kg). Hamul poate fi ajustat pe masura ce copilul creste, iar aripile de impact laterale ofera protectie pentru cap si corp.

Scaune auto combinate

Scaunele combinate, pot fi ajustate pe masura ce copilul creste. Acopera mai mult de un grup, de exemplu - grupul 1, 2 si 3 (care sunt potrivite de la 9-36 kg, aproximativ noua luni pana la 12 ani). Multe scaune au flexibilitatea de a fi orientate spre inainte sau spre spate sau au curele reglabile pe inaltime si pozitii multiple de inclinare.

Cu optiunea combinata, trebuie sa respectati in continuare oricand instructiunile de siguranta pentru greutatea copilului (de exemplu, chiar daca un scaun are optiunea orientata inainte, ar trebui totusi sa tineti copilul orientat spre spate pana la 15 luni) si, desi cheltuielile initiale pot fi mai mari, acestea se pot dovedi o investitie buna pe parcursul anilor.

Inaltator

Scaunele inaltatoare pot avea spatar sau nu. Scaunele cu spate inalt sunt, in general, pasul urmator atunci cand un copil depaseste grupa 1 orientat inainte (la aproximativ 15 kg, sau aproximativ varsta de patru ani). Inca beneficiaza de protectie laterala a aripilor si au adesea tetiere reglabile.

De obicei, nu exista hamuri integrale - exista cateva modele cu spate inalt care au un ham integral (acestea se incadreaza de obicei in categoria celor combinate si, prin urmare, sunt potrivite pentru o perioada mai mare de varste).

Scaunele cu inaltator cu spate inalt fara un ham integrat ridica in schimb pozitia scaunelor copilului, astfel incat o centura de siguranta obisnuita sa poata intra in siguranta prin fantele de pe scaun. Centura trebuie sa stea peste pelvis, piept si umar, nu peste stomac si gat.

Sfaturi pentru montarea scaunelor auto

Scaunele auto trebuie asezate intotdeauna pe banchetele din spate ori de cate ori este posibil, deoarece cele mai frecvente accidente implica un impact frontal. Daca acest lucru nu este posibil, este vital pentru scaunele auto orientate spre spate ca airbagul pasagerului din fata sa fie dezactivat, deoarece capul bebelusului in aceasta pozitie ar fi prea aproape de airbag daca ar fi declansat.

Daca trebuie sa transportati copilul intr-un scaun orientat spre fata pe scaunul din fata al masinii, este recomandat sa mutati scaunul din fata cat mai departe posibil pe alergatorii sai pentru a creste distanta dintre copil si airbag-ul. Daca aveti dubii daca scaunul arata sigur, incercati din nou sau cereti ajutor. Un scaun slab montat nu va face treaba pe care a fost conceput si, prin urmare, nu merita riscul.


0,00 (0 voturi)
Andreic

Nu sunt Comentarii la Cum alegi cel mai bun scaun auto pentru copil

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×