Cum sa depasesti respingerea in adolescenta?

Cum sa depasesti respingerea in adolescenta?

Sentimentul de respingere pe care il sufera unii adolescenti poate proveni din mediul lor scolar, social sau din cadrul familiei. Este important ca parintii sa fie atenti si sa faca fata acestei situatii in cel mai bun mod.

Poate aparea oricand, este adesea inevitabil si necesita sa stii cum sa-i faci fata. Cum sa depasesti respingerea in adolescenta? O conversatie sanatoasa intre parinti si copii va fi unul dintre primii pasi pentru a face fata acestei probleme, care afecteaza un procent ridicat al populatiei tinere.

Cu totii suntem predispusi la respingere

Respingerea nu este exclusiva in copilarie sau adolescenta . Autorii cartilor Harry Potter si Twilight au suferit-o direct cu primele lor lucrari. Diferenta era ca au stiut sa o asimileze, sa o recunoasca si sa o faca fata; astazi sunt oameni de succes, cu cariere de invidiat si lucrari care sunt din ce in ce mai solicitate.

Diferenta dintre a infrunta si a suferi respingerea se traduce in atitudini fata de viata care ne pot marca viitorul . Cand adolescentul se confrunta cu aceasta, poate obtine rezultate pozitive, creste rezistenta si poate invata din acel esec.

Daca, pe de alta parte, tanarul sufera de respingere, fie ca este in mediul social sau familial, se inchide intr-un cerc negativ si vicios care il impiedica sa vada cauzele care l-au generat. Posibilele solutii, care ar putea fi la indemana, sunt si ele respinse.

Respingere si invatare

Primul lucru este sa intelegem ca, in viata, posibilitatea de a fi respins este intotdeauna latenta . In relatiile noastre interpersonale, in aspiratiile noastre, in mediul nostru. Daca adolescentul o accepta ca invatare, va putea sa o depaseasca rapid si sa incerce din nou pe calea succesului.

E adevarat, respingerea doare. Afecteaza stima de sine, capacitatea de a lua decizii si dorinta de a intreprinde noi proiecte . Oricat de mica ar fi, va avea intotdeauna un anumit impact asupra adolescentului. Cu toate acestea, faptul ca se intampla nu inseamna ca se va intampla intotdeauna sau ca toata lumea o va respinge.

In aceste cazuri, este indicat sa se evalueze motivul acelui episod, consecintele pe care le poate avea si daca poate fi depasit . Cel mai rau ar fi sa te inchizi in frustrare si tristete, o paralizie care nu va duce decat la pagube celor care si-au asumat-o ca mecanism de aparare.

Cum sa depasesti respingerea in adolescenta?

Cel mai prudent este sa recunosti si sa accepti ceea ce s-a intamplat,  sa intelegi ca doare si ca este normal sa te simti trist. Poti chiar sa plangi daca asta este cauza, dar niciodata nu ar trebui sa te invinovati pentru ceea ce s-a intamplat.

Cum stiu daca copilul meu este hiperactiv? Te-ar putea interesa si: Cum stiu daca copilul meu este hiperactiv?

Faptul de a vorbi cu alti oameni ajuta la exprimarea acestor sentimente in cuvinte si la stii ca cineva ne asculta. Daca recunoastem ca am facut un efort, dar ca nu a avut rezultatele asteptate, vom putea face fata mai repede si mai bine. Nu intotdeauna castigi si va veni momentul sa intorci pagina.

„Diferenta dintre a infrunta si a suferi respingerea se traduce in atitudini fata de viata care ne pot marca viitorul”

Atitudine pozitiva

O atitudine pozitiva fata de respingere ne va impiedica sa fim obsedati de ea . Daca cadem in aceasta tendinta, vom retrai episodul negativ iar si iar si ne vom teme sa incercam lucrurile din nou. Spirala de respingere ar putea creste.

Opusul este punerea gandurilor intr-un mod pozitiv; a cauta o explicatie pentru fapte este o optiune atata timp cat nu ne ameninta pe noi insine. Pentru ca adolescentul sa se gandeasca mai mult la motivul pentru care s-au intamplat lucrurile si nu la „de ce am facut ca lucrurile sa se intample” .

Invinuirea de sine si regretul nu vor face decat sa inrautateasca situatia, tendinta de a crede ca nu avem nicio virtute si de a ne pierde speranta va creste. Increderea in sine genereaza efectul opus, ne face mai optimisti si mai predispusi la noi incercari .

Exalta-ti propriile virtuti

Pentru a face fata respingerii, este important sa-ti exaltati propriile virtuti si calitati. Daca gandeste pozitiv, adolescentul va evidentia mai mult momentele in care a fost acceptat decat momentele in care a fost respins .

Incetul cu incetul, tanarul care gandeste pozitiv va invata sa-si aminteasca de oamenii care ii ofera afectiune fata de cei care l-au respins. Meritul de a fi incercat sa intre in alte grupe nu va trece neobservat si eforturile de a fi acceptat la colegiul sau universitatea la care ai visat se vor dubla.

Optimism si ganduri pozitive

Pe scurt, a fi optimist este o parte centrala a acestei probleme. Trebuie sa cresti gandurile pozitive, sa intelegi ca in viata nu exista doar succese.

Restul va veni de la sine; este nevoie de maturitate, rezilienta, efort si provocari. Acesta este cel mai bun mod de a depasi respingerea in adolescenta


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Cum sa depasesti respingerea in adolescenta?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×