Depasirea stresului post-traumatic din copilarie, dificil, dar nu imposibil

Depasirea stresului post-traumatic din copilarie, dificil, dar nu imposibil

Ce este stresul post-traumatic din copilarie? Cum sa ii ajutam pe copii in aceste cazuri? Va spunem despre asta in acest articol.

De obicei, atunci cand copiii mici se confrunta cu situatii si evenimente traumatice si nefericite, ei sufera adesea de ceea ce este cunoscut sub numele de „tulburare de stres posttraumatic” (PTSD) in domeniul psihologiei si psihiatriei.

Acest stres post-traumatic din copilarie consta intr-o afectiune prin care copiii traiesc intr-o stare de soc, alarmati in mod constant si retraind acea circumstanta traumatica din nou si din nou , devenind prezenti in viata de zi cu zi a copilului in diverse moduri.

Din acest motiv, PTSD presupune o alterare a vietii copilului , pe langa modificarea substantiala a vietii cercului sau de familie, care este speriat si ingrijorat de noile comportamente ale copilului care sufera.

Totusi, din domeniul sanatatii mintale ei insista ca este posibil sa depasim stresul posttraumatic si ca, desi este greu de realizat, nu este imposibil . Descopera in acest articol simptomele acestei afectiuni si care este tratamentul necesar pentru a o termina.

Ce este stresul post-traumatic?

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) este o boala pe care orice copil o poate experimenta dupa ce a experimentat sau a observat evenimente traumatice precum razboaie, dezastre naturale, boli grave sau terminale, abuz fizic sau sexual si orice accident grav.

Posibil, in acea situatie, creatura a simtit multa frica, durere sau tristete, pe langa faptul ca a crezut ca propria viata sau a unei persoane dragi era in pericol, simtind moartea indeaproape . Din acest motiv, copiii continua sa se simta neputinciosi dupa eveniment.

In acest fel, stresul post-traumatic il face pe copil sa se simta stresat si speriat chiar si dupa ce pericolul real si iminent a trecut . Aceste sentimente va patrund in activitatile si relatiile zilnice, motiv pentru care aceasta boala sau afectiune ajunge sa va afecteze viata si pe cea a mediului inconjurator.

Ce simptome poate prezenta copilul meu?

In functie de tipul de stres post-traumatic de care sufera creatura, aceasta va prezenta anumite semne si simptome, care pot fi impartite in trei grupe si anume:

Retraieste sau reexperimenteaza evenimentul

 • Prin joc, copilul reprezinta evenimentul sau simte ca se repeta.
 • Baietelul sufera de cosmaruri noaptea.
 • Copilul poate recrea trecutul vazand flashback-uri sau imagini mentale ale evenimentului.
 • Minorul manifesta flashback-uri  si sentimente de a reitera evenimentul.

Evaziune

Cat de greu este ca mama sa nu ai parte de sprijinul celor din jur? Te-ar putea interesa si: Cat de greu este ca mama sa nu ai parte de sprijinul celor din jur?
 • Creatura evita sa vorbeasca despre situatia traumatica.
 • Copilul evita activitatile, locurile si oamenii care ii amintesc de eveniment.
 • Copilul nu isi exprima sentimentele si/sau se comporta ca si cum ar fi mai mic .

Gradul crescut de agitatie sau schimbari de dispozitie

 • Cel mic este usor ranit emotional.
 • Copilului ii este frica sa nu fie in intuneric, singur, si mai ales sa nu fie separat de parinti.
 • Copilul experimenteaza brusc ingrijorare, tristete, frica, vinovatie si furie.
 • Creatura se simte nervoasa, ingrozita si iritabila, precum si accese de furie.
 • Micutul are dificultati in a adormi si face cosmaruri.

Merita clarificat faptul ca stresul post-traumatic poate incepe in momente diferite, in functie de copilul care il dobandeste . Prin urmare, simptomele dumneavoastra pot incepe imediat dupa eveniment sau dupa ceva timp.

De asemenea, PTSD poate ramane asa cum a inceput sau poate dezvolta noi simptome si semne mai grave in timp. In plus, aceasta afectiune care afecteaza atat adultii, cat si copiii poate dura ani de zile, cu atat mai mult daca nu se efectueaza tratamentul psihologic sau psihiatric corespunzator.

Tratamente pentru stresul post-traumatic din copilarie

Tratamentul acestei patologii poate include terapie psihologica, medicamente sau o combinatie a ambelor, in functie de cazul copilului , factor de care va depinde si timpul in care ar trebui efectuata.

Atunci cand au de-a face cu minori, in general, specialistii vor evita sa mearga la un medicament fara sa-si acorde un timp prudent. Cu toate acestea, atunci cand terapia nu este suficienta, pot fi prescrise anxiolitice pentru a reduce nervii, antidepresive pentru a ameliora simptomele depresiei sau sedative pentru a promova relaxarea .

5 lucruri pe care trebuie sa le stii daca banuiesti ca copilul tau are PTSD

 • Stresul post-traumatic din copilarie se poate agrava si poate duce la un alt tip de tulburare daca copilul nu primeste un tratament in timp util si adecvat.
 • PTSD in copilarie poate impiedica performanta scolara a copilului si chiar relatiile sociale .
 • Aceasta boala poate influenta si apetitul si somnul copilului.
 • Este posibil ca, din cauza acestei afectiuni, baiatul sa ajunga sa-si faca rau pe sine sau pe altii printr-o serie de comportamente distructive.
 • Copilul poate regresa intr-un fel, cum ar fi urinand singur sau actionand ca un copil mic.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Depasirea stresului post-traumatic din copilarie, dificil, dar nu imposibil

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×