Dermatomiozita infantila: cauze, tratament si care sunt simptomele

Dermatomiozita infantila: cauze, tratament si care sunt simptomele

Dermatomiozita infantila poate afecta copiii si adolescentii, cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani. De obicei este o boala rara, dar este important sa stiti ce este. In acest articol vom explica aceasta patologie in detaliu.

Dermatomiozita infantila este un proces inflamator caracterizat prin slabiciune musculara proximala si leziuni ale pielii . La inceputul bolii, copilul va incepe sa se planga de dificultati in efectuarea diferitelor activitati sau miscari zilnice, cum ar fi urcatul scarilor, imbracarea si chiar jocurile.

Ce este dermatomiozita infantila?

Potrivit cercetarilor,  incidenta dermatomiozitei in pediatrie este intre 1 si 3,2 la un milion, intre 5 si 14 ani , ceea ce este considerat un procent mic si o patologie rara.

Dermatomiozita infantila este o boala caracterizata prin inflamatie musculara si aparitia unei eruptii cutanate . Fiind o boala rara, cauza ei este necunoscuta, asa ca in prezent este legata de o patogeneza autoimuna sau predispozitie genetica.

Simptomele dermatomiozitei infantile

Simptomele dermatomiozitei infantile apar de obicei progresiv. Incepe cu o slabiciune musculara proximala care impiedica efectuarea diferitelor tipuri de activitati. Apoi apar leziuni cutanate , care vor fi decisive pentru diagnostic. Va explicam simptomele in detaliu:

Leziuni musculare

Slabiciunea musculara incepe lent, ceea ce face dificila realizarea unor activitati simple, cum ar fi urcatul scarilor sau imbracarea . Treptat, copilul va incepe sa spuna ca are dificultati in indeplinirea sarcinilor zilnice. In unele cazuri, poate prezenta chiar si palpitatii musculare dureroase. Desi aceste dureri pot aparea in orice parte a corpului, ele sunt mai frecvente in grupele musculare periferice proximale.

Leziuni ale pielii

Se caracterizeaza printr-o culoare purpurie a pleoapelor superioare, care se numeste eritem heliotrop . De asemenea, poate aparea un eritem fotolocalizat pe ambii obraji. In regiunea cervico-dorsala se poate observa asa-numitul „semn de sal” sau „eritem capelin”.

Leziuni asemanatoare placilor sau papule violacee pot fi, de asemenea, observate pe maini. In plus, acestea sunt de obicei insotite de procese de detartrare, care amintesc de psoriazis. „Papulele Gottron” pot fi vazute pe degete, desi pot aparea si pe coate si genunchi.

Alte simptome

Desi durerile musculare si leziunile pielii sunt de obicei cele mai frecvente afectiuni, tind sa apara si alte simptome precum febra, oboseala si pierderea in greutate . Printre altele mai putin frecvente, putem gasi:

2 ore de televizor pe zi in copilarie sunt asociate cu scoruri mai mici la teste mai tarziu Te-ar putea interesa si: 2 ore de televizor pe zi in copilarie sunt asociate cu scoruri mai mici la teste mai tarziu
 • Durere abdominala.
 • Hemorragia digestiva.
 • Pneumonie.
 • Pericardita.
 • Miocardita.
 • Artrita simetrica.
 • Microhematurie.
 • Tulburari de comportament.
 • Hipertensiune.
 • Fenomenul lui Reynaud.

Diagnostic

Diagnosticul acestei boli este determinat prin analiza leziunilor cutanate impreuna cu constatarile tipice acestui proces, cum ar fi inflamatia musculara . In ceea ce priveste analiza de sange, se poate observa cresterea anumitor substante precum CPK, LDH sau GOT. Va explicam cateva dintre teste in detaliu:

 • Test de sange.  Este folosit pentru a masura daca copilul are niveluri ridicate de enzime musculare, cum ar fi creatinkinaza si aldolaza. Avand niveluri ridicate, pot fi determinate leziuni musculare.
 • Electromiografie. Medicul introduce un electrod cu ac fin prin piele, in muschiul care urmeaza sa fie testat. Schimbarile in tiparul activitatii electrice vor confirma daca exista o boala musculara.
 • Biopsie cutanata sau musculara.  O bucata de piele sau de muschi este indepartata pentru teste de laborator. Acest lucru va ajuta sa determinati daca exista probleme cu muschiul.

Tratament

In copilarie, este esential sa se realizeze un echilibru intre odihna, reabilitare si fizioterapie, impreuna cu tratamentul farmacologic . Aceasta consta in administrarea de corticosteroizi care, in general, trebuie mentinute pe perioade lungi de timp; uneori chiar pe viata.

Daca raspunsul la tratament nu este cel asteptat sau nu se observa nicio imbunatatire, se utilizeaza imunosupresoare (metotrexat si ciclosporina A). In aceasta etapa, reabilitarea si kinetoterapie vor fi esentiale.

Tratamentul pentru dermatomiozita este de obicei prelungit; De obicei este de cel putin doi ani. In unele cazuri, poate dura chiar mai mult.

Boli precum dermatomiozita infantila pot fi complicate daca nu se efectueaza tratamentul adecvat si reabilitarea . Cel mai indicat este ca parintii sa mearga la pediatru atunci cand observa ca copilul are dificultati in indeplinirea diferitelor sarcini si aparitia leziunilor cutanate, caracteristice acestei patologii.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Dermatomiozita infantila: cauze, tratament si care sunt simptomele

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×