Efectele secundare ale vaccinurilor la bebelusi

Efectele secundare ale vaccinurilor la bebelusi

Vaccinurile la bebelusi sunt necesare pentru a le proteja sanatatea si pentru a preveni contractarea diferitelor boli in viitor. Cu toate acestea, uneori vaccinarea provoaca reactii adverse, care pot fi evitate sau, cel putin, tratate.

Tema vaccinurilor la bebelusi a fost intotdeauna un subiect de discutie. Desi majoritatea specialistilor recomanda utilizarea lor, exista grupuri sociale care le resping. Cunoasterea efectelor secundare ale vaccinurilor este o informatie importanta pentru ca parintii sa ia decizia cu privire la folosirea lor.

Vaccinurile au fost concepute pentru a preveni bolile. Controversa in jurul lor este generata pentru ca majoritatea sunt create din virusul care raspandeste afectiunea. Cu toate acestea, sa demonstrat ca utilizarea sa reduce multe boli care au fost candva fatale.

De la nou-nascuti, este important sa protejati sanatatea copiilor. Vaccinurile indeplinesc aceasta functie in bolile care pot fi fatale, deoarece previn orice contagiune la o varsta frageda. Prin urmare, este important sa se controleze vaccinarile la fiecare vizita la pediatru.

Controlul vaccinurilor

O parte importanta a consultatiei medicale a medicului pediatru este validarea faptului ca bebelusul este la curent cu vaccinarile sale. Amplasarea lui este in functie de varsta si dezvoltarea bebelusului. In unele cazuri, exista vaccinuri care necesita mai mult de o doza ca parte a rapelului.

Vaccinurile de baza pe care ar trebui sa le aiba fiecare bebelus  previn sapte boli ale copilariei, care sunt:

 • Difterie
 • Tetanos
 • Tuse convulsiva
 • Hepatita B
 • Poliomielita
 • Hib si boala pneumococica

Acestea din urma sunt cauza meningitei bacteriene si, respectiv, virale.

Din a doua luna de viata se asigura toate vaccinurile; aparatul dentar se pune o data la doua pana la patru luni, in functie de indicatii. In cazul vaccinurilor DTap (Difterie/Tetanus/Pertussis) si Poliomielita, acestea sunt intarite pana la varsta de patru sau sase ani.

„Vaccinurile trebuie furnizate sub stricta supraveghere a unui medic specialist, precum si sa se asigure ca au fost fabricate de un laborator autorizat”

Care sunt efectele secundare ale vaccinurilor la bebelusi?

Vaccinurile nu provoaca intotdeauna un anumit tip de reactie la bebelusi. In multe cazuri, totul depinde de sistemul imunitar al copilului si de toleranta acestuia la vaccinuri. Efectele pot fi clasificate ca usoare, moderate si complexe.

Cele mai frecvente reactii sunt febra, umflarea sau durerea la locul in care a fost plasat vaccinul si iritabilitatea. Unii copii au, de asemenea, pierderea poftei de mancare; In aceste cazuri, considerate efecte usoare, tratamentul se bazeaza pe antipiretice.

Reactiile moderate pot prezenta febra egala sau mai mare de 40°C. In plus, pot dura mai mult de cinci zile, cu prezenta plansului continuu timp de trei ore sau mai mult. Ca parte a efectelor secundare mai complexe ale vaccinului, pot aparea convulsii sau pierderea constientei.

Somnul si dezvoltarea capacitatii de a visa la bebelusi Te-ar putea interesa si: Somnul si dezvoltarea capacitatii de a visa la bebelusi

Cum sa contracaram efectele secundare ale vaccinurilor?

In cazul oricarei reactii neasteptate dupa un vaccin, este indicat sa consultati un specialist. Cu toate acestea, exista tratamente comune care pot ajuta la minimizarea efectelor de baza.

 • In caz de febra. Daca este disconfort sau febra usoara, ingrijirea la domiciliu, cum ar fi carpe umede, poate fi aplicata pe frunte. Scaldarea copilului scade si temperatura corpului.

Daca febra este mare, trebuie aplicat tratamentul indicat de medic, de cele mai multe ori este tratat cu un antipiretic. Unii medici recomanda administrarea unei doze din acest medicament preventiv,  chiar daca nu exista febra.

Infectii, durere, disconfort

 • In caz de umflare sau infectie. De obicei se intampla ca zona in care a fost aplicat vaccinul sa devina rosie; in aceste cazuri, se poate aplica o compresa cu apa rece pentru a minimiza disconfortul.

Daca exista un nodul sau umflatura, nu trebuie atins . Acest lucru va disparea de la sine. In cazul unui abces, este indicat sa consultati un medic.

 • In caz de durere sau disconfort. De obicei, bratul sau piciorul in care a fost administrat vaccinul este putin dureros si acest lucru provoaca iritatii sau stare de spirit la copii. Este indicat sa puneti copilul in odihna si sa evitati atingerea zonei de durere.

Atunci cand apare oricare dintre reactiile considerate grave sau complexe , trebuie solicitat imediat ajutor. Atentia prompta acordata copilului in fata oricarui simptom sau urgenta garanteaza progresul acestuia.

 Recomandari de vaccinare

 • Numai specialisti. Vaccinurile trebuie furnizate sub stricta supraveghere a unui medic specialist, precum si asigurandu-se ca au fost fabricate de un laborator autorizat. In mod similar, in timpul dozarii trebuie luate masuri de igiena.
 • Indicatie medicala. Pediatrii sunt singurii care ar trebui sa indice cand este momentul vaccinarii unui copil. Unii copii nu indeplinesc toate conditiile pentru a fi vaccinati, fie din cauza caracteristicilor lor, fie pentru ca au o boala tranzitorie.

Cu toate aceste informatii, cu siguranta va veti putea forma o parere despre subiect. Cu cat stii mai multe, cu atat vei avea mai multe instrumente pentru a decide ce este mai bine pentru copilul tau. In plus, desigur, este intotdeauna bine sa ai parerea unui profesionist.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Efectele secundare ale vaccinurilor la bebelusi

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×