Efectul Pygmalion: asteptarile adultilor pot conditiona comportamentul copiilor

Efectul Pygmalion: asteptarile adultilor pot conditiona comportamentul copiilor

Efectul Pygmalion este cunoscut pe scara larga in lumea stiintelor sociale, a carui teorie este ca asteptarile pot influenta si modifica comportamentul. Atunci cand aceste asteptari sunt pozitive, se vor reflecta pozitiv in comportament. Dar ce se intampla daca asteptarile sunt negative? Poate Efectul Pygmalion sa dauneze copiilor?

Ce este efectul Pygmalion?

Efectul Pygmalion isi datoreaza numele mitologiei, mai exact, regelui grec care a ajuns sa se indragosteasca de o statuie pe care el insusi a construit-o si pe care zeii decid sa o aduca la viata. Acest mit se refera la acele consecinte care, ca urmare a asteptarilor noastre, ajung in cele din urma sa devina realitate de la sine. 

Adica, consta in ideea ca asteptarile noastre ii pot influenta pe ceilalti, ajungand la posibilitatea ca acestea sa devina realitate . Este strans legata de Profetia Auto-Implinire, care se refera la faptul ca credintele noastre ne pot determina sa ne comportam intr-un anumit mod pentru a impune in cele din urma acele credinte.

Concluzia este ca, daca ne asteptam la anumite comportamente de la oameni, ii tratam diferit, iar tratamentul este probabil sa le afecteze comportamentul.

Relatia dintre Efectul Pygmalion si educatie

In 1968, s-a realizat un studiu care a aratat ca faptul ca profesorii au aratat asteptari pozitive fata de elevii lor le-a influentat in mod favorabil performanta academica. Adica, daca profesorii isi incurajeaza elevii si le ofera feedback pozitiv, acesta va determina elevii sa obtina note mai bune.

Cu toate acestea, ce se intampla atunci cand elevii primesc feedback negativ? Atunci cand asteptarile sunt negative, acestea pot compromite grav cariera scolara a elevilor, afectandu-le stima de sine si motivatia.

Care sunt efectele nocive ale Efectului Pygmalion la copii?

Copiii isi dezvolta si isi modeleaza conceptul de sine pe baza opiniilor pe care le primesc de la altii . Dupa cum se explica, un copil isi formeaza conceptul pe care il are despre sine pe baza asteptarilor si evaluarilor pe care le primeste de la parinti, bunici, unchi si, intr-adevar, profesori.

Caracteristicile copiilor cu atasament dezorganizat Te-ar putea interesa si: Caracteristicile copiilor cu atasament dezorganizat

Cand un copil primeste comentarii de genul „esti lenes”  sau  „daca nu studiezi nu vei primi nimic in viata” , cu greu le va intelege ca critici constructive. Mai degraba, il vei percepe ca o evaluare, deoarece aceste tipuri de recenzii vorbesc direct cu personalitatea si identitatea ta.

Potrivit acesteia, daca parintii sau profesorii au asteptari negative de la copii, vom avea o influenta negativa nu doar la nivel academic, ci si la nivel personal. Acestea sunt cateva dintre daunele pe care Efectul Pygmalion le poate provoca copiilor:

  • Configuratia negativa a conceptului tau de sine. Faptul ca adultii evidentiaza mai des defectele copiilor decat virtutile lor, il va determina pe copil sa presupuna ca ceea ce il defineste, ceea ce il deosebeste de ceilalti, sunt acele aspecte negative.
  • Iti va scadea stima de sine. Inca o data, Barrera subliniaza ca copiii sunt vulnerabili la influenta pe care vorbele altora o pot avea asupra lor, asa ca este usor ca increderea in sine a copiilor sa fie afectata.
  • Iti va influenta perceptia despre ceea ce poti face. Dupa cum se reflecta in Efectul Pygmalion, asteptarile pe care le punem asupra copiilor le vor influenta perceptia de sine. Prin urmare, opinia noastra va conditiona viziunea pe care o au copiii despre ceea ce considera ca sunt capabili sa faca.

Concluzie 

Daca le spunem copiilor nostri sau elevilor nostri ca avem incredere in ei si abilitatile lor, acestia vor fi intariti si vor aduna motivatia necesara pentru a realiza ceea ce si-au propus , ceea ce va creste sansele de a-l realiza.

Acest lucru nu inseamna ca copiilor nu ar trebui sa li se arate ca gresesc si ca ar trebui sa se straduiasca mai mult: este vorba despre a le face sa stie ca aptitudinile si abilitatile lor sunt valabile, iar acest lucru necesita incredere.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Efectul Pygmalion: asteptarile adultilor pot conditiona comportamentul copiilor

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×