Idei si moduri distractive de a te juca impreuna cu cel mic

Idei si moduri distractive de a te juca impreuna cu cel mic

Copiii pot ramane implicati cu diverse tipuri de joaca, stimulandu-si dezvoltarea creierului si abilitatile. Preferinta poate varia pentru fiecare copil, dar atunci cand vine vorba de o activitate si joaca distractive, ei sunt gata sa exploreze si sa experimenteze.

Jocul poate fi orice activitate organizata sau neorganizataiXActivitate nestructurata sau neplanificata care permite unui copil sa se joace liber, fara prea multe instructiuni. care este placut sau interesant pentru copii (1). Toate tipurile de joaca, inclusiv jocul cu mingea, actionarea ca un super-erou sau doar incercarea de haine ale fratilor, ar putea promova procesul de invatare si dezvoltarea creierului copilului.

Cititi mai departe pentru a cunoaste diferitele tipuri de joaca pentru copii si importanta si beneficiile acestora.

De ce este jocul important pentru dezvoltarea unui copil?

Copiii invata de obicei lucruri noi si creeaza relatii sociale prin implicarea in diferite tipuri de joaca. Ar putea ajuta la exersarea abilitatilor de rezolvare a problemelor, capacitatilor de asumare a riscurilor, creativitatii, rezolvarii conflictelor, un proces de rezolvare pasnica a unui conflict intre doua sau mai multe persoane. , comunicare eficienta si cooperare.

Jocul poate afecta, de asemenea, diverse abilitati academice legate de matematica, stiinta, limba si citire (2) . Deoarece jocul afecteaza mai multe atribute, un copil poate experimenta dezvoltarea fizica, intelectuala si sociala prin joc. Mai mult, jocul relaxeaza copilul si ii intareste muschii (3).

Urmatoarele sunt efectele jocului asupra domeniilor cheie ale dezvoltarii copilului (4).

 • Dezvoltarea abilitatilor motorii brute: Copiii invata abilitati motorii, inclusiv echilibrul, miscarea si ridicarea obiectelor. Jocurile fizice ii ajuta sa ramana activi si sanatosi si sa-si intareasca oasele si muschii pe masura ce imbatranesc.
 • Dezvoltarea abilitatilor motorii fine: inca din copilarie, anumite jocuri precum sortarea, margelele etc. pot ajuta la reglarea miscarilor mai fine ale degetelor copilului.
 • Dezvoltare intelectuala: Jocul imbunatateste rationamentul, memoria si gandirea copiilor. Interesant este ca copiii cu varste cuprinse intre doi si trei ani pot invata sa identifice forme si dimensiuni, sa numere si sa isi intensifice imaginatia in timp ce se joaca .
  • Dezvoltare sociala: Copiii isi dezvolta personalitatea si devin independenti in timp ce se joaca. Poate afecta pozitiv interactiunile lor sociale. De asemenea, ei invata sa le pese si sa devina sociali sau prietenosi.

Nu folosi gadgeturi pentru a-ti ocupa copiii, in schimb incearca sa investesti timp interactionand si vorbind cu ei.

Activitatile de joaca nu trebuie sa fie pentru o perioada mai lunga de timp. Mai multe durate scurte de joc raspandite pe parcursul zilei ar putea fi, de asemenea, benefice . De asemenea, daca, in calitate de parinte, nu poti petrece timp cu copilul tau, ii poti permite sa te ajute cu treburile casnice, cum ar fi curatenia. Ar putea fi un mod jucaus de a-ti invata micutul cateva abilitati esentiale (5).

Diferite tipuri de joc

Exista diferite tipuri de joaca, in functie de modul in care copilul o joaca. Majoritatea copiilor prefera un tip de joaca la o anumita varsta. Urmatoarele sunt diferitele tipuri de joc si beneficiile acestora (6).

1. Joc neocupat

Bebelusii experimenteaza de obicei acest tip de joaca. Pare mai putin o piesa de teatru si mai mult ca o experimentare. Bebelusii sunt aproape nemiscati, iar activitatile lor par mai putin integrate sau organizate . De exemplu, este posibil sa vedeti bebelusi care fac doar o multime de miscari cu mainile si picioarele. Incorporarea jocului senzorial in activitatile lor le poate imbunatati dezvoltarea si poate face timpul de joaca mai captivant pentru ei.

4 experimente distractive pentru a starni curiozitatea copiilor pentru stiinta Te-ar putea interesa si: 4 experimente distractive pentru a starni curiozitatea copiilor pentru stiinta

Beneficii:

 • In acest tip de joaca, bebelusii exploreaza materialele tangibile din jurul lor si descopera cum functioneaza corpul lor.
 • De asemenea, invata sa manipuleze obiectele din jurul lor si sa se autocontroleze. Ii ajuta sa se pregateasca pentru explorarea viitoare.

2. Jocuri solitare

Aceasta etapa a jocului liber apare adesea la copiii mici intre doi si trei ani. In jocul solitar, se angajeaza in auto-divertisment si nu necesita implicarea nimanui. De asemenea, s-ar putea sa nu observe alti copii mici. Parintii s-ar putea sa-si faca griji cu privire la autoizolarea copilului lor, dar este destul de normal. Cateva exemple de joaca solitar sunt atunci cand un copil mic este singur si rasfoieste o carte, se joaca cu seturi Lego sau rezolva un puzzle.

Beneficii: 

 • Ii pregateste sa se joace cu ceilalti in viitor, dar, cel mai important, ii face autosuficienti.
 • Cand copiii se joaca independent, isi exerseaza abilitatile motorii si intelectuale.

3. Jocul privitorului

In timpul jocului privitorului, copilul actioneaza ca un spectator si ii observa pe ceilalti copii care se angajeaza in jocul social, mai degraba decat participand activ. Este o etapa normala in dezvoltarea unui copil si nu indica neaparat ca copilul ezita si ii este frica sa se angajeze cu ceilalti.

Beneficii: 

 • Privind, ei invata despre alti copii, despre utilizarea materialelor si despre interactiunea sociala dintre oameni.
 • Ei invata noi moduri de a explora lumea si de a manipula obiecte observandu-i pe altii.

4. Joc paralel

Imagine: Shutterstock

Este atunci cand copiii se joaca aproape unul de celalalt, dar nu se implica unul cu celalalt. In timpul jocului paralel, ei invata sa se joace fara sa se deranjeze sau sa se afecteze reciproc. Un exemplu este atunci cand doi copii se joaca cu masinile lor de jucarie, dar fara a interactiona unul cu celalalt.

Copiii ar putea incerca sa se observe si sa se copieze unul pe altul din curiozitate. Un alt exemplu este atunci cand un copil se apropie de un grup de copii, alege o jucarie si incepe sa se joace singur, fara sa vorbeasca sau sa interactioneze cu ceilalti.

Beneficii: 

 • Pare mai degraba o incalzire, adica ei invata in tacere despre diferite moduri de a se angaja sau de a interactiona cu ceilalti.
 • Acest tip de joc ii ajuta, de asemenea, sa-si exerseze noile abilitati.

5. Jocul asociativ

Este primul pas spre a invata sa te distrezi cu ceilalti. In timpul jocului asociativ, copilul este interesat sa faca aceleasi activitati sau sa foloseasca aceleasi jucarii ca si altii, dar fara a interactiona cu alti copii. De exemplu, copiii care se joaca pe acelasi tobogan in locul de joaca, dar fiecare efectueaza o activitate diferita, cum ar fi alunecarea, cataratul sau sariturile.

Beneficii: 

 • Le permite sa exerseze ceea ce au observat in privitori si joc paralel.
 • Acesta pune bazele dezvoltarii de noi abilitati de comunicare si sociale pentru a se angaja cu adultii si copiii.

6. Joc de cooperare

In timpul jocului cooperant, copiii invata sa se coordoneze si sa coopereze cu ceilalti. Nu sunt interesati doar de activitate, ci si de copiii implicati in activitate. Deoarece copilul inca invata sa socializeze, ar putea fi dificil pentru el sa impartaseasca usor, sa ia pe rand, sa negocieze si sa compromita controlul. Prin urmare, acest tip de joc implica conflict, ceea ce este destul de normal. De exemplu, daca un grup de copii construieste ceva cu blocuri de constructie, ei pot avea in mod constant conflicte cu privire la plasarea blocurilor.

10 idei distractive de jocuri in aer liber Te-ar putea interesa si: 10 idei distractive de jocuri in aer liber

Beneficii: 

 • Ii ajuta sa observe si sa invete rezolvarea problemelor, rezolvarea conflictelor si lucrul in echipa.
 • Ii invata sa creeze obiective de grup sau sa stabileasca reguli pentru un joc.

7. Joc digital

Exista diferite forme de tehnologie care ofera continut bun, cu un domeniu mare de implicare si invatare pentru copii. Desi jocul digital, inclusiv jocurile video, are limitari in ceea ce priveste activitatea fizica, ofera stimulare cognitiva si tehnici sau activitati care ajuta la imbunatatirea abilitatilor cognitive vitale, inclusiv perceptia limbajului, memoria si rationamentul. atunci cand este folosit corect si sub indrumarea parinteasca.

Beneficii: 

 • Creeaza un nou nivel de interactiune si o experienta de invatare distincta.
 • Imbunatateste alfabetizarea digitala si abilitatile IT. De asemenea, ar putea imbunatati performanta academica si de invatare.

In ultimul timp, copiii petrec mai mult timp in fata ecranelor digitale si mai putin timp in activitati fizice. Conform unui sondaj realizat de Gallup, copiii din SUA din grupa de varsta 2-10 ani petrec putin peste 18 ore pe saptamana defacandu-se jocului online. Alte activitati, cum ar fi jocul fara ecran in interior sau in aer liber, ocupa mai putin din timpul lor liber.

8. Joc activ

Implica miscarea fizica a copiilor si poate avea loc in interior sau in aer liber. Jocul in aer liber cuprinde sporturi si activitati precum fotbalul si remorcherul. Jocul in interior, pe de alta parte, poate implica activitati simple, cum ar fi petreceri de dans, curse cu obstacole in interior sau bowling. Jocul activ ar putea ajuta un copil sa-si recunoasca propriile limitari si sa-si exercite abilitatile invatate in alte tipuri de joaca. De asemenea, copilul isi poate exercita si exersa abilitatile motorii grosiere si abilitati care ii permit sa indeplineasca sarcini prin angajarea muschilor mari ai picioarelor, bratelor si trunchiului. .

Beneficii: 

 • Imbunatateste persistenta, perseverenta si durata de atentie. De asemenea, ii obisnuieste cu fericirea de a castiga si frustrarea de a pierde.
 • Acest tip de joc imbunatateste competitivitatea sanatoasa in randul copiilor.
 • Aceasta forma de joc este cea mai favorabila pentru imbunatatirea rezistentei si a sanatatii fizice a copilului.

9. Joc creativ

Imagine: Shutterstock

Implica utilizarea imaginatiei, a creativitatii si a ideilor inventive ale unui copil. De asemenea, ar putea oferi o iesire pentru gandurile si expresiile unui copil, permitandu-i sa se angajeze in jocuri constructive. Jocul creativ consta in mai multe activitati artistice, cum ar fi pictura, dansul, cantatul si actoria.

Beneficii: 

 • Ii inspira pe copii sa fie inovatori si sa gandeasca iesit din comun.
 • Poate motiva copiii sa-si urmareasca interesele. Poate duce la viitori inventatori si inovatori.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Idei si moduri distractive de a te juca impreuna cu cel mic

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×