Intarcarea sau hranirea complementara a bebelusilor

Intarcarea sau hranirea complementara a bebelusilor

Pare de necrezut cat de repede trece timpul si cat de repede cresc micutii nostri. Ieri tocmai s-au nascut si astazi au deja nevoie de intarcare sau de hranire complementara pentru a continua sa se dezvolte. Va spunem pas cu pas ce este intarcarea si cum sa renuntati la obiceiul de a alapta fara repercusiuni. 

 Ce este ablactia?

Nevoile nutritionale ale bebelusului tau cresc si corpul lui cere introducerea de noi ingrediente pentru a continua sa creasca. Despre asta inseamna intarcarea, incluzand treptat noi arome si noi texturi in dieta ta.

Prin urmare, intarcarea este introducerea in alimentatia bebelusului de alimente solide care ar trebui efectuate usor si treptat si sa inceapa in a sasea luna de viata.

Hranirea complementara si alaptarea

Laptele matern este alimentul ideal pentru primele luni de viata ale copilului tau.

Alaptarea este cea  mai buna sursa de nutritie datorita avantajelor sale fiziologice, imunologice, igienice si psihologice, suficiente pentru a satisface nevoile nutritionale ale copiilor normali.

Cu toate acestea, pe masura ce copilul dumneavoastra creste, va fi necesar sa combinati alaptarea cu hranirea complementara.

Introducerea de noi alimente ar trebui facuta foarte putin cate putin, oferindu-i bebelusului gusturi mici de noi arome si texturi. Incepeti cu jumatate pana la o lingurita crescand treptat si incluzand un aliment nou la fiecare 5-7 zile sau cand copilul l-a acceptat deja pe cel precedent.

Consideratii pentru hranirea complementara sau intarcare

Este mai bine sa pregatiti alimente noi in cel mai bun mod posibil si fara suplimente suplimentare precum zahar, sare etc.

Retineti ca nu toti bebelusii sunt la fel si nici nu se adapteaza la schimbari in acelasi mod.

Pentru a incepe cu intarcarea , trebuie luate in considerare unele caracteristici, cum ar fi greutatea, dezvoltarea, activitatea si apetitul. Selectia primelor alimente complementare se va baza pe capacitatea acestora de a fi acceptate si digerate adecvat de catre bebelus.

Sfaturi pentru intarcarea si hranirea complementara a bebelusului Te-ar putea interesa si: Sfaturi pentru intarcarea si hranirea complementara a bebelusului

Ghid de alimentatie complementara

Schimbarea dietei va necesita multa rabdare, nu va faceti griji, va vom ajuta.

Iata ce alimente sa introduceti in alimentatia bebelusului dvs. in fuctie de lunile pe care le are, dupa cum urmeaza:

- 6 luni

Incepeti cu fructele, deoarece ofera energie deoarece sunt surse de carbohidrati, vitamine precum A si C, minerale, antioxidanti si fibre care garanteaza digestia si asimilarea corecta.

Piureurile de fructe si legume ofera nutrientii corespunzatori necesari in aceasta etapa a vietii bebelusului si pot fi fortificate cu altele precum fierul.

- 7 luni

Introduceti cerealele fara grau in stadiul de intarcare deoarece contine o proteina (gluten) care poate provoca probleme imunologice de intoleranta la nivel intestinal (intoleranta la gluten). Cerealele furnizeaza proteine, minerale, vitamine B si acizi grasi esentiali.

- 8 luni

Incepeti cu carnea de pui, deoarece este mai usor de digerat. Carnea ofera proteine ​​de calitate deoarece contin toti aminoacizii esentiali, minerale precum fier si zinc si vitamine, inclusiv cele din complexul B.

Puteti adauga in alimentatia copilului in aceasta luna galbenusul de ou, mereu fiert, bogat in proteine, grasimi, acizi grasi esentiali, minerale precum fier si vitamine, in special complexul B.

- 9 luni

Se introduc derivate din lapte si dulciuri de casa, dar fara albusul de ou, deoarece acesta nu este inca asimilat de sistemul enzimatic al bebelusului.

Adauga produse lactate bogate in proteine, fosfor si mai ales calciu.

- 10-11 luni

Puteti oferi bebelusilor alimente care, datorita continutului lor, au necesitat o mai mare maturitate digestiva pentru a fi procesate corespunzator.

- 12 luni

Copilul isi poate completa acum dieta.

Alaptarea, principala sursa de hrana la aceste varste, ar trebui sa fie exclusiva in primele 6 luni de viata si completata cu o dieta reglementata ulterioara. Intarcarea sau hranirea complementara trebuie intotdeauna supravegheata de medicul pediatru.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Intarcarea sau hranirea complementara a bebelusilor

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×