8 mituri comune despre ADHD

8 mituri comune despre ADHD

Cel mai important lucru in gestionarea ADHD este ca exista un diagnostic profesional si responsabil impotriva acestei tulburari. Oamenii nu pot fi ghidati de ceea ce se spune popular sau de informatii de origine dubioasa.

ADHD, sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie, este un diagnostic extrem de controversat. Adaugarea la realitatea ca nu exista consens in randul expertilor pe aceasta tema este faptul ca au aparut mituri comune despre ADHD, adaugand si mai multa confuzie.

Radacina controversei este ca nu exista dovezi clinice obiective pentru a diagnostica aceasta tulburare. Ceea ce prevaleaza este criteriul medical; adica evaluarea medicului. Aceasta este o slabiciune intrinseca, deoarece nu orice copil care se misca mult si nu acorda atentie sufera de ADHD.

Cu toate acestea, ceva merge de la dezbaterea stiintifica la miturile populare. Faptul ca nu exista un consens intre expertii cu privire la ADHD nu inseamna ca aceasta entitate clinica este o inventie in sine si nici nu inseamna ca simptomele asociate sunt trecute cu vederea. Intr-o clipa vom vedea care sunt acele mituri comune care ar trebui alungate.

8 mituri in jurul ADHD

1. ADHD nu exista

Aceasta este o afirmatie prea categorica care nu poate fi luata ca atare. Un numar mare de medici si institutii sustin existenta acestei tulburari. Desi nu exista un test de diagnostic care sa o coroboreze, un sector de experti considera ca simptomele sunt foarte bine definite si ca acest lucru este suficient pentru a diagnostica tulburarea.

2. ADHD apare numai la copii

Din punct de vedere al medicinei biologice, ADHD poate fi diagnosticat la orice varsta. Astazi este mai frecvent ca acest lucru sa se faca la o varsta medie de 7 ani. Cu toate acestea, se intampla, de asemenea, ca multi adulti cu dificultati cronice in munca si relatii primesc acest diagnostic la o varsta mai inaintata.

3. ADHD nu afecteaza fetele

Totul indica faptul ca ADHD se manifesta diferit la fete. In general, au o hiperactivitate mai mica si un nivel mai scazut de comportamente provocatoare. Pe de alta parte, au o prezenta mai mare a tulburarilor de anxietate ca comorbiditate. De asemenea, este obisnuit ca trasaturile sa se manifeste putin mai tarziu, la 10 sau 11 ani.

Copiii care incep scoala devreme sunt cu 30% mai probabil sa fie diagnosticati cu ADHD Te-ar putea interesa si: Copiii care incep scoala devreme sunt cu 30% mai probabil sa fie diagnosticati cu ADHD

4. Persoanele cu ADHD nu se pot concentra.

Este adevarat ca in aceste cazuri exista dificultati de concentrare , dar acest lucru nu inseamna ca este imposibil sa se faca acest lucru. Asa cum a fost descrisa aceasta tulburare, ceea ce presupune este un esec in reglarea atentiei. Aceasta inseamna ca, uneori, exista o atentie imprastiata, mai ales atunci cand faci o sarcina de putin interes. Dar pot exista si momente de mare concentrare, daca faci ceva foarte frumos.

5. ADHD este o dizabilitate care afecteaza invatarea

In realitate, ADHD nu poate fi clasificat ca un handicap. Este o conditie care impiedica unele functii, dar nu exista nicio deficienta a functiilor ca atare. In general, abilitatile de invatare sunt mentinute , desi copilul sau adultul pot necesita ajutor suplimentar.

6. ADHD se vindeca cu medicamente

Medicamentele utilizate pentru ADHD nu sunt destinate sa vindece, ci mai degraba sa controleze simptomele . Abordarea biologica subliniaza ca aceasta tulburare este cronica si, prin urmare, dureaza o viata. Prin urmare, o persoana cu acest diagnostic va trebui sa ia droguri pentru totdeauna, dar acest lucru nu va elimina starea lor.

7. ADHD dispare

Este asociat cu cele de mai sus si, dupa cum am mentionat deja, este considerat o tulburare cronica. Aceasta inseamna: dureaza o viata. Acestea fiind spuse, expertii in aceste tipuri de probleme subliniaza ca, in multe cazuri, simptomele se reduc pe masura ce copiii cresc sau dezvolta strategii pentru gestionarea starii lor.

8. Medicatia ADHD provoaca dependenta

In principiu, medicamentele utilizate pentru tratarea ADHD nu trebuie sa provoace dependenta . Cu toate acestea, medicii recomanda precautie in ceea ce priveste administrarea, mai ales pentru adolescentii care au probleme cu abuzul de alcool sau droguri. Lucrul indicat este sa urmati prescriptia medicala pana la scrisoare.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la 8 mituri comune despre ADHD

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×