Puterea jocului in viata copiilor

Puterea jocului  in viata copiilor

Puterea jocului este o revizuire a literaturii care prezinta un corp puternic de dovezi si opinii ale expertilor care demonstreaza rolul crucial al jocului, in special jocul in aer liber pentru sanatate si dezvoltare. De asemenea, se discuta despre importanta crearii de spatii si oportunitati in care copiii sa se poata juca liber in cartierele lor locale.

Importanta jocului in viata de zi cu zi si dezvoltarea sanatoasa a copiilor a devenit din ce in ce mai recunoscuta in ultimii ani. Un numar tot mai mare de dovezi sustin opinia ca jocul, de-a lungul copilariei, nu este doar un comportament innascut, ci contribuie si la calitatea vietii copiilor, la bunastarea lor si la dezvoltarea lor fizica, sociala, emotionala si cognitiva. De asemenea, este important si tipul de mediu pentru joaca, avand un impact asupra experientei, alegerilor si relatiilor copiilor, atat cu alte persoane, cat si cu mediul insusi.

De-a lungul anilor au avut loc multe dezbateri cu privire la rolul precis al jocului in dezvoltarea copiilor. S-a sugerat frecvent ca prin joc copiii isi exerseaza abilitatile pentru viata de adult. Acum devine din ce in ce mai larg acceptat faptul ca jocul este un comportament care exista de dragul sau si are un rol fundamental de dezvoltare. De la primele etape ale dezvoltarii creierului si a legaturii cu parintii, pana la independenta si autonomia anilor adolescentei, jocul isi aduce contributia. Pe masura ce cresc, jocul ofera copiilor oportunitatea de a dezvolta si perfectiona o serie de abilitati fizice, emotionale si sociale, ajutandu-i sa inteleaga si sa se relationeze cu o lume fizica si sociala din ce in ce mai complexa.

Dreptul la joaca este consacrat in Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului, iar importanta de a asigura copiilor oportunitati si spatii de joaca, unde se simt in siguranta si se pot distra fara indrumarea unui adult, este acum larg acceptata.

Este, de asemenea, recunoscut in politica guvernului scotian referitoare la copilaria timpurie, amenajarea teritoriului si gestionarea drumurilor si a traficului. Cu toate acestea, in ciuda acestui fapt, exista inca unele persoane care nu considera ca nevoia de a investi in spatii de joaca este la fel de importanta ca si alte tipuri de investitii.

„Copiii din ziua de azi inca au nevoie de linistea unei copilarii lungi, lent, active si angajate, cu mult timp pentru a cauta slime, a privi in apa si a face o multime de noi descoperiri care consolideaza procesul de cunoastere a sinelui si a lumii.”

Joaca-te in sanatatea si bunastarea copiilor

Exista un numar tot mai mare de dovezi care demonstreaza rolul vital al jocului in multe aspecte ale vietii copiilor. Deoarece jocul include o varietate atat de mare de experiente, contribuie in multe moduri diferite la bucuria si bunastarea copiilor. Se considera ca jocul imaginativ si constructiv este deosebit de important pentru dezvoltarea cognitiva, in timp ce jocul care implica arta, mestesuguri si design ii ajuta pe copii sa dezvolte abilitatile motorii fine necesare pentru scrisul de mana. O serie de experiente de joaca contribuie, de exemplu, la dezvoltarea limbajului, rezolvarea problemelor, memorie si creativitate, iar exercitiile implicate in jocul activ fizic ajuta la cresterea fitnessului.

Importanta jocului pentru dezvoltarea copilului Te-ar putea interesa si: Importanta jocului pentru dezvoltarea copilului

Joaca-te in copilaria timpurie

S-a demonstrat ca jocul in prima copilarie influenteaza modul in care se dezvolta creierul copilului. Reactiile neuronale si chimice din creier, create de actul jocului, sustin dezvoltarea capacitatilor fizice si mentale coordonate. Modul in care parintii se joaca cu copiii lor mici poate avea, de asemenea, un efect asupra comportamentului lor pe masura ce se dezvolta si exista unele dovezi ca copiii ai caror parinti se joaca cu ei sunt mai putin probabil sa aiba probleme de comportament mai tarziu. In plus, jocul activ in prima copilarie ajuta la dezvoltarea oaselor puternice, a fortei musculare si a capacitatii pulmonare si, in timp ce se joaca, copiii isi folosesc abilitatile fizice in moduri spontane care ii ajuta sa dezvolte abilitati fizice sofisticate si miscari coordonate.

Joaca si dezvoltarea cognitiva a copiilor

Exista dovezi considerabile ca jocul ajuta la sustinerea dezvoltarii cognitive a copiilor. Aceasta include dezvoltarea abilitatilor lingvistice, rezolvarea problemelor, dobandirea de perspectiva, abilitati de reprezentare, memorie si creativitate. Desi, pentru multi adulti, activitatile copiilor in timp ce se joaca pot parea lipsite de sens, ele sunt importante pentru si pentru copil, promovand dezvoltarea concentrarii si a atentiei. Jocul in medii in aer liber cu caracteristici naturale poate sprijini, de asemenea, o mai buna concentrare si autodisciplina la copii.

Joaca si activitatea fizica a copiilor

Activitatea fizica, prin joaca si alte activitati, este importanta pentru dezvoltarea mentala si cognitiva a copiilor, precum si pentru sanatatea lor fizica. Exista, de asemenea, unele dovezi ca, daca copiii sunt activi fizic cand sunt mici, este mai probabil sa adopte un stil de viata sanatos pe masura ce cresc.

Jocul activ este cea mai comuna forma de activitate fizica pentru copiii in afara scolii, iar copiii fac mai mult exercitii din joaca decat din timpul petrecut in cluburi si activitati organizate. Copiii care se plimba si se joaca mult tind, de asemenea, sa manifeste un nivel mai mare de activitate in alte domenii ale vietii lor. Aspectele jocului activ din punct de vedere fizic, cel mai apreciate de copii includ alegerea, distractia, prietenii, realizarile si posibilitatile de competitie. Elementul de distractie tinde sa depaseasca orice beneficii cunoscute pentru sanatate.

Jocul si sanatatea mintala a copiilor

Jocul ofera copiilor posibilitatea de a-si explora sentimentele si de a se exprima intr-un mediu relativ sigur, chiar daca aceste sentimente sunt confuze sau dureroase, iar dezvoltarea sentimentului de sine prin joc poate influenta capacitatea copiilor de a face fata stresului. In plus, exista tot mai multe dovezi ca petrecerea timpului in medii naturale poate ajuta copiii care sunt expusi in mod regulat la evenimente stresante, sa fie mai putin anxiosi si sa aiba un sentiment mai puternic al valorii de sine. De asemenea, sa demonstrat ca jocul si petrecerea timpului in medii mai naturale ajuta la atenuarea simptomelor ADHD la unii copii.

Puterea jocului: 6 beneficii pentru dezvoltarea copilului Te-ar putea interesa si: Puterea jocului: 6 beneficii pentru dezvoltarea copilului

Joaca si bunastarea emotionala a copiilor

Cand copiii se joaca, ei sunt cufundati emotional in ceea ce fac, adesea exprimand si elaborand aspectele emotionale ale vietii lor de zi cu zi. Acest lucru ii ajuta sa-si inteleaga propriile sentimente si pe cele ale altora. In plus, jocul ii ajuta pe copii sa-si dezvolte rezilienta prin sprijinirea dezvoltarii si intelegerii relatiilor si prin experimentarea unor sentimente si reactii pozitive. Placerea si satisfactia pe care copiii le experimenteaza in timp ce se joaca ii incurajeaza sa-si extinda interesele si creativitatea, iar entuziasmul si anxietatea legate de incercarea de lucruri noi ii ajuta pe copii sa invete moduri de a reactiona la alte situatii necunoscute.

Jocul si dezvoltarea sociala a copiilor

Pentru copii, jocul este adesea o experienta sociala, impartasita cu ceilalti. Prin joc copiii creeaza si stabilesc prietenii. Masura in care se simt parte dintr-un grup este legata de oportunitatile lor de a se juca cu alti copii. Jocul liber cu ceilalti ii ajuta pe copii sa invete cum sa vada lucrurile din puncte de vedere diferite prin cooperare, impartasire, ajutor si rezolvare a problemelor. Pentru copii, abilitatile sociale pe care le invata prin joc pot fi la fel de importante ca ceea ce invata la scoala. A avea prieteni la scoala si in afara scolii este important atat pentru protectie, cat si pentru companie, iar prieteniile le permit copiilor o oarecare independenta fata de viata de familie.

Pentru copiii cu dizabilitati din scolile specializate, oportunitatile de a-si face prieteni la nivel local prin joaca pot fi deosebit de importante. Natura relatiilor pe care copiii le dezvolta prin joc poate fi influentata de tipul de mediu, precum si de mediul social al copiilor.

Joaca-te si invata despre risc si provocare

Pe masura ce cresc si se dezvolta, copiii trebuie sa invete despre risc si cum sa-l gestioneze. Se sustine ca trairea neasteptata in timpul jocului ofera copiilor sansa de a-si contesta limitele fizice, emotionale si sociale, construind abilitatile de a intelege riscul. Riscul ia multe forme diferite si, desi nu este intotdeauna binevenit, este vazut de copii ca ceva pe care trebuie sa-l gestioneze. Daca activitatile copiilor sunt dominate de adulti, oportunitatile lor de a se testa in ritmul lor sunt inhibate. Restrictiile adultilor privind jocul copiilor pot crea situatii in care copiii se vor uita in alta parte, deseori la situatii serios periculoase, pentru a obtine entuziasmul pe care altfel l-ar putea gasi prin joaca.

Joaca ca terapie

Practica de lucru si de joaca este folosita in spitale si in alte locuri care ingrijesc copiii pentru a le spori placerea, pentru a le ajuta recuperarea si pentru a le sustine atat sanatatea fizica, cat si mentala.

Pentru ca copiii sa se bucure de toate beneficiile jocului, adultii din jurul lor trebuie sa inteleaga si sa pretuiasca puterea jocului liber si sa asigure furnizarea de spatii si oportunitati de buna calitate, care sa raspunda nevoilor copiilor de varste, abilitati, interese si culturi diferite. Spatiile locale in care copiii s-ar putea juca trebuie sa fie de buna calitate, in apropierea caselor lor, in care ei si parintii lor sa se simta in siguranta si sa ofere caracteristici naturale, spatiu de deplasare si o varietate de oportunitati de activitate fizica, emotionala si sociala.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Puterea jocului in viata copiilor

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×