Traumatismele dentare la copii: preventia si vizita la stomatolog

Traumatismele dentare la copii: preventia si vizita la stomatolog

Despre traumatismele dentare la copii, prevenția acestora, ce trebuie sa faceți imediat post-traumatism cât și despre momentul prezentării in cabinetul stomatologic, toate aceste informații le veți regasi in cadrul acestui articol.

O serie de situații pot genera traumatismele dento-parodontale precum lovirea de diferite obstacole (spre exemplu mobilierul când copilul invata sa meargă), accidentele de joaca cât și cele sportive. Grupa de vârsta cea mai afectată este între 2 și 6 ani, majoritatea leziunilor localizandu-se la nivelul grupului superior de dinti frontali.

Conform asociației internaționale a traumatismelor dentare, acestea pot fi împărțite pe grupe de vârsta și anume: traumatismele de la nivelul dinților temporari cât și cele de la nivelul dinților permanenti.

In cazul dinților temporari, vârsta copilului, lipsa de cooperare cât și frica reprezintă factori care pot îngreuna examinarea si tratamentul acestor leziuni. Este important sa rețineți ca exista o legătura strânsă între rădăcina dintelui temporar lezat și germenul dintelui permanent subiacent aflat încă in formare. Traumatismele dentare in perioada dentitiei temporare pot avea consecințe atât asupra dinților temporari cât și asupra dinților permanenti. Modificări  de forma, volum, de structură și tulburări de eruptie pot fi câteva consecințe care pot apărea la nivelul dinților permanenti aflați in formare.

Cea mai frecventa forma clinica întâlnită in cazul traumatismelor de la nivelul dinților temporari este luxația dentară. Luxația dentara este de mai multe forme, și anume deplasarea dintelui către buza sau palat, luxația intruziva cu deplasarea completa sau parțiala a dintelui in alveola - in aceasta situație dintele pare mai scurt și in cele din urma luxația extruziva cu deplasarea parțiala a dintelui spre exterior, când dintele pare mai alungit. In cazul deplasărilor complete ale dintelui din alveola, situație clinica numita avulsie dentara, este contraindicata replantarea dintelui temporar in alveola, din cauza riscului crescut de afectare a dintelui permanent.

Avulsia dentara la copii (iesirea completa a dintelui din os)

In cazul traumatismelor de la nivelul dinților permanenti, cel mai frecvent regăsim avulsia dentara (ieșirea completa a dintelui din alveola) sau fracturile dentare cu sau fără interesarea camerei pulpare, adica a nervului.

Suflul cardiac la copii: ce este si de ce apare? Te-ar putea interesa si: Suflul cardiac la copii: ce este si de ce apare?

In cazul avulsiei dentare, parintele este sfătuit sa mențină dintele de coroana și nu de rădăcina și sa îl păstreze in mediu umed. Se recomanda ser fiziologic / lapte / saliva pana in momentul prezentării la clinica stomatologică pentru copii. De asemenea, se recomanda clatiri cu apa timp de câteva secunde. Este esențial ca dintele avulsionat cât și fragmentele coronare detașate in cazul fracturilor coronare sa fie hidratate. Momentul prezentării la medicul stomatolog pediatru este important sa fie in mai puțin de o ora de la producerea accidentului. Cu cât timpul este mai mic cu atât șansele de reușită sunt mai mari. De reținut repoziționarea dintelui in alveola se efectuează doar in cazul dinților permanenti!

Este esențial ca părintele sa nu se panicheze, sa-si păstreze calmul mai ales in acest context când traumatismul dentar este acompaniat de sângerarea partilor moi și copilul este speriat. Parintele trebuie sa liniștească copilul și sa se prezinte imediat la cabinetul stomatologic pentru copii.

Pentru asigurarea unei vindecari cât mai reușite este esențială menținerea igienei orale. Menținerea igienei orale consta in curățarea zonei afectate cu o periuta moale sau tampon de bumbac, clatiri cu ape de gura cu clorhexidina 0,12% timp de 7 - 14 zile. Se recomanda in perioada imediat următoare traumatismului ca alimentația sa fie semi-solida. De asemenea, trebuie respectate controalele regulate la medicul stomatolog pedodont pentru a preveni apariția complicațiilor.

Părinții trebuie avertizați cu privire la posibilitatea apariției complicațiilor, de asemenea sa fie atenți la orice semn de infecție ce ar putea sa apara precum modificare de culoare a dintelui afectat (de la culoarea alb-lăptoasă in gri), mobilitatea dintelui cât și tumefierea mucoasei și a țesuturilor.

Diagnosticul corect, planificarea tratamentului cât și monitorizarea sunt etape extrem de importante pentru a asigura un rezultat favorabil.

Articol realizat de catre dr. Nicole Stoica - Medic Specialist Pedodonție
Spitalul de stimatologie Dental Hospital Romania:
Website: www.dentalro.ro
Email: [email protected]
Adresa: Str. Racari nr. 5, sector 3, Bucuresti
Telefoane: 0733.045.855 si 0721.021.855


5,00 (2 voturi)

Nu sunt Comentarii la Traumatismele dentare la copii: preventia si vizita la stomatolog

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×