Trucuri pentru bebelușii mofturoși. Cum îi convingi să mănânce mai bine?

Trucuri pentru bebelușii mofturoși. Cum îi convingi să mănânce mai bine?

Dacă ai impresia că bebelușul tău face mofturi atunci când vine vorba despre mâncare, trebuie să știi că nu ești singură în situația asta. Mulți părinți se îngrijorează referitor la alimentele și cantitățile pe care le mănâncă cei mici, dar de cele mai multe ori temerile lor nu se justifică. Copiii (și părinții) beneficiază de nenumărate variante pentru ca planul lor alimentar să le ofere nutrienții, vitaminele și mineralele de care au nevoie, astfel încât să nu apară carențe. 

Nu uita că este absolut normal ca cei mici să refuze alimente noi, dar nu trebuie să îți faci griji. Chiar dacă nu mănâncă totul într-o zi ori dacă nu respectă ora mesei, nu este foarte grav, deoarece calculele nutriționale este cel mai bine să fie făcute pe durata unei săptămâni. Dacă cel mic este activ și are o creștere normală în greutate, asta înseamnă că mănâncă suficient și nu ai niciun motiv de îngrijorare. 

Până când copilul tău va putea să își exprime în mod clar preferințele alimentare, îți recomandăm să ții cont de următoarele sfaturi, astfel încât timpul mesei să nu devină o luptă continuă pe care nu o va câștiga nimeni. 

Pentru o atmosferă mai relaxată și atrăgătoare, poți cumpăra tacâmuri colorate, farfurii cu personaje îndrăgite, dar și un scaun de masă reglabil pentru copii.

  1. Nu îl obliga să mănânce

  Probabil că cel mai important sfat este să respecți apetitul celui mic. Dacă vezi că nu îi este foame, nu îl forța să mănânce anumite alimente ori să golească farfuria. Această atitudine poate declanșa un conflict referitor la mâncare, iar cel mic va ajunge să asocieze ora mesei cu diverse sentimente negative, cum sunt anxietatea ori frustrarea. 

   2. Oferă-i porții mici

   În acest fel nu se va simți obligat să termine toată mâncare din farfurie și, în plus, are posibilitatea de a cere chiar el dacă vrea porție suplimentară. Ai răbdare cu el, deoarece copiilor mici le place să atingă ori să miroasă alimentele înainte de a le mânca. De asemenea, mulți dintre ei adoră să bage în gură bucăți mici de mâncare, iar apoi să le scoată. 

   Ghid pentru mamici - cum sa alegi cea mai buna formula de lapte praf Te-ar putea interesa si: Ghid pentru mamici - cum sa alegi cea mai buna formula de lapte praf

    3. Oferă-i mâncare diversificată

    Odată cu vârsta de 6 luni, când sunt introduse alimentele solide, cei mici trebuie să ia contact, gradual, la indicațiile medicului pediatru, cu cât mai multe tipuri de mâncare. Astfel, în primii doi ani de viață este ideal să aibă posibilitatea să guste și chiar să mănânce majoritatea alimentelor care fac parte din dieta familiei. De asemenea, este important să îi prezinți culoarea, forma și textura unui aliment, mai degrabă decât gustul atractiv. 

     4. Mâncați împreună

     Este bine ca cei mici să fie alături de părinți și de frați atunci când sunt la masă. În acest fel, ei vor putea să vadă că toată lumea mănâncă (aproape) aceleași alimente, că beau apă și că legumele și fructele sunt cele mai importante. 

      5. Nu renunța dacă refuză un aliment

      De fiecare dată când se întâmplă acest lucru, lasă să treacă una doua săptămâni, iar apoi oferă-i din nou alimentul respectiv. Doar pentru că nu îl acceptă din prima nu înseamnă că trebuie să renunți, din contră. Încearcă iar și iar, deoarece specialiștii ne învață că este nevoie de minim 10 încercări de a gusta un aliment, înainte ca papilele gustative ale unui copil să îl accepte. 

      Nu în ultimul rând, evită gustările dintre mese și mâncarea nesănătoasă, inclusiv dulciurile. Copiii mici trebuie să aibă la masă doar alimente sănătoase, care le pot oferi nutrienții și vitaminele necesare pentru a crește. Odată ce au primit alimente gustoase, dar complet nesănătoase, cum sunt chipsurile, pufuleții, covrigeii sau bomboanele, cei mici vor refuza din ce în ce mai des mesele obișnuite. De asemenea, gustul lor va fi educat într-o direcție greșită, așa că este important să nu ratezi șansa de a-l apropia cât mai devreme de alimentele sănătoase. 


      0,00 (0 voturi)

      Nu sunt Comentarii la Trucuri pentru bebelușii mofturoși. Cum îi convingi să mănânce mai bine?

      Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

      ×