Vitamina K la nou-nascuti, de ce se administreaza?

Vitamina K la nou-nascuti, de ce se administreaza?

Poate ati auzit ca nou-nascutilor li se administreaza vitamina K sau ati citit in planul de nastere pe care il puteti alege dintre mai multe optiuni de nastere si v-ati intrebat de ce aceasta vitamina este atat de importanta pentru copilul dumneavoastra.

Vitamina K la nou-nascuti

Vitamina K este dobandita in cea mai mare parte prin alimente (legume cu frunze verzi, broccoli, galbenus de ou...) si o mica parte este sintetizata in intestin datorita microbiotei noastre (numita anterior flora intestinala sau „bacteriile bune”). Dar trece cu mare dificultate din sangele mamei prin placenta la copil, iar in ficatul copilului se depoziteaza putin.

Prin urmare, nou-nascutii au o cantitate mult mai mica de vitamina K decat adultii , deoarece microbiota lor nu este inca complet dezvoltata la nastere si, prin urmare, nu pot sintetiza vitamina K in mod eficient. Dar de ce este atat de important? Ei bine, pentru ca este necesar sa se formeze niste factori de coagulare, adica substante care sunt responsabile pentru oprirea sangerarii daca este cazul.

Boala hemoragica a nou-nascutului

Este o boala care provoaca sangerari in diferite parti ale corpului bebelusului (craniu, piele, intestin, stomac etc.) si apare din diferite motive.

Exista cauze ereditare (probleme de coagulare precum hemofilia) si altele dobandite care sunt cele mai frecvente ( deficit de vitamina K , probleme hepatice, absorbtie deficitara a nutrientilor in intestin, utilizarea prelungita a antibioticelor, traumatisme in timpul nasterii...).

In functie de momentul in care apare aceasta hemoragie, boala este clasificata astfel:

 • Devreme (mai putin de 24 de ore de viata): se crede ca aceasta este legata de utilizarea medicamentelor in timpul sarcinii care interfereaza cu metabolismul vitaminei K si, prin urmare, trece si mai putin prin placenta (unele medicamente pentru epilepsie, pentru tuberculoza, etc.), desi nu este clar ca ele sunt cauza directa.
 • Clasic (<24 ore si pana la 7 zile de viata): legat de o interventie chirurgicala, sangerare de la buric sau sangerare intestinala. Hemoragia cerebrala este rara.
 • Tarziu (intre 7-14 zile si varsta de 6 luni): fara indoiala cel mai ingrijorator, se prezinta de obicei sub forma unei hemoragii intracraniene. Este legat de absenta profilaxiei corecte a vitaminei K sau de absorbtia intestinala deficitara a acesteia.

Inseamna asta ca toti nou-nascutii care nu primesc vitamina K vor avea o hemoragie? Bineinteles ca nu, daca asa ar fi fost cazul, specia umana ar fi disparut. Incidenta, fara profilaxie cu vitamina K1, este estimata la 1700/100.000 (1/59) in forma clasica la nou-nascuti si in forma tardiva la 4-10/100.000 bebelusi in mediul nostru (in tarile cu resurse mai putine se poate ajunge la 80/100.000).

Aflati tot ce trebuie sa stiti despre vaccinurile meningitei B, tetravalente si rotavirus de la Armando Bastida in Seminarul online „Vaccinuri nefinantate”

Problema este ca aceasta patologie este rara , dar poate fi foarte grava atunci cand apare, motiv pentru care se recomanda administrarea profilaxiei tuturor nou-nascutilor.

Implementarea administrarii unei doze de vitamina K1 intramuscular dupa nastere a reusit sa reduca cifrele pentru hemoragia clasica si tardiva la <0,2/100.000 nou-nascuti, desi exista si varianta administrarii ei pe cale orala ... Dar care dintre cele doua e mai bine? Nu pot decide asta pentru tine, dar pot sa-ti ofer cateva informatii pentru a-ti fi mai usor sa faci asta.

Cum alegem body-ul bebelușului și al nou născutului Te-ar putea interesa si: Cum alegem body-ul bebelușului și al nou născutului

Vitamina K1 intramuscular

Presupune o singura injectie intramusculara de 1mg de vitamina K1 in coapsa bebelusului (la prematuri se recomanda ajustarea dozei la greutatea bebelusului).

Avantaje ale administrarii

 • Este eficient in prevenirea sangerarilor clasice, tardive si se crede ca chiar si devreme, deoarece isi face efectul in doua ore de la aplicare. Piele pe piele trebuie respectata cel putin 60 de minute si cere INTOTDEAUNA permisiunea.
 • Este forma recomandata prin excelenta in toate ghidurile de practica clinica datorita eficacitatii sale. Este simplu si ieftin pentru sistemul de sanatate.
 • Nu depinde de absorbtia intestinala.
 • Este doar o doza.

Dezavantaje ale administrarii

 • Durere: desi acul este in regula, este totusi neplacut pentru bebelus. Acest punct poate fi atenuat prin punerea bebelusului la san in timpul procesului, tinandu-l in brate sau folosind mameloanele daca nu alaptati.
 • Complicatii ale punctiei: hematom, durere, infectie, leziuni neuromusculare foarte rare (nici un caz la 420.000 de punctie).
 • Relatia cu cancerul infantil: desi in 1992 un studiu a pus in legatura administrarea intramusculara de vitamina K (preparate injectabile vechi) cu cancerul infantil, aceasta nu a fost coroborata in alte studii; de fapt, studiile din 2002 nu au gasit nicio dovada care sa lege leucemia sau tumorile de aplicarea intramusculara si in prezent este considerat sigur.

Vitamina K oral

Orientarile care au demonstrat o eficienta mai mare sunt:

 • 3 doze de 2 mg (la nastere, 2-4 saptamani si 6-8 saptamani)
 • 1 doza de 2 mg la nastere si o doza saptamanala de 1 mg pana la 12 saptamani.

Avantaje ale administrarii

 • Evitati punctia si posibilele complicatii ale acesteia.

Dezavantaje ale administrarii

  • Trebuie sa respectati corect programul de administrare , deoarece nerespectarea acestui lucru este legata de un risc crescut de sangerare tardiva.
  • Absorbtia sa poate fi modificata in caz de malabsorbtie intestinala sau probleme hepatice , chiar daca ii oferiti ghidul corespunzator. Din pacate, aceste patologii trec adesea neobservate in primele saptamani de viata.
  • Daca copilul varsa doza in decurs de o ora, aceasta trebuie administrata din nou.
  • Eficacitatea injectarii intramusculare este inca considerata superioara injectarii orale impotriva sangerarii tardive, desi studii recente sugereaza ca nu exista o diferenta semnificativa intre cele doua (0,2/100.000 cu IM vs 0,7-0,9/100.000 pe cale orala).
  • Nu este recomandat bebelusilor prematuri (au un risc mai mare de sangerare 1,7% la nou-nascutii la termen fata de 10-20% prematuri), cu probleme hepatice, stare generala proasta, probleme intestinale care ingreuneaza absorbtia sau bebelusi ale caror mame au luat medicamente. care interfereaza cu metabolismul vitaminei K.

  Desigur, in orice moment decizia este a ta. Nu uitati sa inregistrati acest lucru in planul de nastere sau sa il comunicati profesionistilor din domeniul sanatatii pentru ca aceste preferinte sa fie respectate.  


  0,00 (0 voturi)

  Nu sunt Comentarii la Vitamina K la nou-nascuti, de ce se administreaza?

  Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

  ×