Vrei copii rezistenti si bine adaptati? Lasa-i sa se joace

Vrei copii rezistenti si bine adaptati? Lasa-i sa se joace

Numerosi cercetatori au descoperit ca jocul este o parte naturala si critica a dezvoltarii copilului. Anul acesta, Raportul Hechinger s-a angajat intr-un proiect de raportare pentru a analiza rolul jocului, adesea trecut cu vederea, dar profund semnificativ, in dezvoltarea copilului.

Echipa noastra de reporteri a descoperit ca, desi jocul este firesc pentru copii, oportunitatile de a se juca intr-un cadru scolar, si chiar si in afara acestuia, pot fi minime si inegale si multe obstacole stau in calea cresterii si imbunatatirii timpului de joaca.

Puterea jocului

Expertii spun ca adultii, inclusiv parintii si educatorii, au nevoie de mai mult sprijin si incurajare pentru a maximiza beneficiile jocului, dar se confrunta cu multe provocari. La nivel de scoala, poate fi o provocare sa obtii un buy-in pentru mai mult timp de joaca de la administratorii si educatorii stresati care se confrunta cu presiunile de testare de stat. Adultii care lucreaza in salile de clasa cu copii mai mici constata ca este nevoie de planificare si gandire atenta pentru a proiecta medii si experiente de joaca care sa permita copiilor sa profite de beneficiile jocului. Si parintii trebuie sa fie convinsi ca timpul liber pentru joaca poate fi la fel de important ca activitatile si lectiile organizate. 

Pe masura ce tara iese dintr-o pandemie in care copiii au petrecut mai mult timp in fata ecranelor, ratand oportunitati cruciale de joaca, miza este mare. Eforturile atente de a reintegra jocul in rutina zilnica pot fi cruciale pentru sanatatea si progresul emotional, social si academic al copiilor.  

Jocul nu trebuie privit ca fiind tangential la invatare, spun expertii, ci ar trebui privit in schimb ca modalitatea naturala de a invata copiii mici. „Partile creierului care sunt cele mai dezvoltate in primii ani sunt cele care raspund la experientele active”, a spus Dee Ray, profesor de educatie timpurie si director al Centrului de Terapie prin Joc de la Universitatea din North Texas College. Educatie. In schimb, partile creierului care permit copiilor sa invete ascultand o prelegere sau vizionand un videoclip sunt dezvoltate mai tarziu, a adaugat ea. „Creierul este structurat sa invete mai intai din experienta, apoi sa invete prin toate celelalte mijloace pe care le folosim de obicei [pentru a preda]”, a spus ea. „Joaca este esentiala pentru educatie. Jocul este educatie pentru copii.”

Cand copiii se joaca cu papusi, de exemplu, pot testa diferite scenarii pentru a raspunde la un copil care plange, inclusiv in tinerea papusii sau hranirea papusii, a adaugat Dee. Ei creeaza noi retele neuronale si castiga noi intelegeri. Acest „joc de prefacare” este un mod esential prin care copiii isi exploreaza mediul si invata despre lume, a spus Doris Bergen, profesor la Departamentul de Psihologie Educationala al Universitatii din Miami din Ohio, ale carui cercetari s-au concentrat pe dezvoltarea si jocul copiilor.

Jocuri în aer liber pentru copii și familii Te-ar putea interesa si: Jocuri în aer liber pentru copii și familii

Cercetarile arata ca atunci cand mamiferele se joaca, creierul lor este activat intr-un mod care poate schimba conexiunile neuronilor din cortexul prefrontal, ceea ce afecteaza reglarea emotionala si rezolvarea problemelor. Jocul poate elibera, de asemenea, substante chimice in creier, inclusiv oxitocina (care ajuta la reglarea emotiilor si sustine abilitatile sociale) si dopamina (un neurotransmitator care afecteaza memoria, motivatia, atentia si starea de spirit). Copiii sunt „inundati, de multe ori in joc, cu emotii pozitive”, a spus Dee. Jocul este atat de puternic incat este adesea folosit ca forma de terapie pentru copiii care se confrunta cu anxietate sau traume.

„Partile creierului care sunt cele mai dezvoltate in primii ani sunt cele care raspund la experientele active.”

Dee Ray, profesor de educatie timpurie a copilariei si director al Centrului pentru Terapie prin Joc de la Universitatea din North Texas College of Education.

Chiar daca copiii trec prin primele clase, cercetarile arata ca jocul poate continua sa aiba un impact. Directorii elementare au raportat ca vacanta, de exemplu, are un impact pozitiv asupra performantei academice si ca elevii sunt mai concentrati dupa aceea. Jocul este considerat a fi parte integranta a mediului academic atat pentru dezvoltarea social-emotionala, cat si pentru dezvoltarea academica, potrivit Academiei Americane de Pediatrie.

Cercetatorii s-au bazat in mare masura pe experimente cu animale pentru a se concentra asupra impactului jocului asupra creierului. Un studiu din 2003 asupra creierului sobolanilor a constatat ca sobolanii crescuti intr-un mediu jucaus si stimulant aveau niveluri mai ridicate de proteina care creste si mentine celulele creierului decat sobolanii crescuti intr-un mediu solitar si plictisitor. Alte studii au aratat ca jocul la sobolanii tineri are un impact asupra partilor creierului asociate cu interactiunile sociale si gandirea. Studiile asupra copiilor au aratat, de asemenea, beneficiile jocului, inclusiv abilitati imbunatatite de limbaj, abilitati de rezolvare a problemelor si abilitati de matematica. S-a descoperit ca anumite tipuri de joc imaginativ imbunatatesc perseverenta. Jocul poate fi folosit chiar si pentru a reduce decalajele dintre copiii mici, sustin unii experti.

3 idei de cadouri inedite pentru copii Te-ar putea interesa si: 3 idei de cadouri inedite pentru copii

Pentru a beneficia cu adevarat de pe urma jocului, copiilor trebuie sa li se acorde un timp amplu de joaca, nestructurat, a spus Bergen. Aceasta inseamna ca ar trebui sa primeasca cel putin o ora in fiecare zi intr-un mediu sigur pentru a „crea propria placere, propriile reguli, propriile experiente”, a spus ea. Acest timp liber de joaca condus de copii ii poate ajuta si pe copii sa interiorizeze ceea ce li se invata despre lume, a adaugat ea. „Joaca este una dintre principalele moduri prin care copiii isi consolideaza cu adevarat invatarea. Modul in care ne facem cu adevarat abilitatile permanente, imbogatite si foarte dezvoltate, este adesea prin experientele noastre de joc.”

Expertii spun ca astfel de timp de joaca nu ar trebui sa aiba loc doar in afara scolii sau in timpul recrentei, ci ar trebui sa fie o parte necesara a predarii si invatarii. Sprijinirea celor mai benefice activitati de joc, totusi, poate necesita antrenament si planificare. Jocul ar trebui privit ca o modalitate de a invata in scoli, a spus Kathy Hirsh-Pasek, profesor de psihologie la Temple University si senior fellow la Brookings Institution. Hirsh-Pasek vede jocul ca pe un spectru de activitate, variind de la jocul liber, in care „adultii ar trebui pur si simplu sa iasa din cale”, pana la instruirea directa, in care adultii stabilesc agenda.

Este mijlocul acestui spectru, unde copiii experimenteaza „jocul ghidat” cu un scop de invatare in minte, care are, probabil, cel mai mare potential pentru copiii mici, a adaugat ea. De exemplu, pentru a preda concepte de inginerie, adultii le-ar putea spune copiilor sa construiasca un zgarie-nori robust, apoi sa le puna copiilor intrebari deschise despre eforturile lor. Pentru a incuraja dezvoltarea conceptelor si abilitatilor matematice, adultii ar putea trasa o linie numerica pe sol, le pot cere copiilor sa sara si apoi le pot compara distantele. Unele cercetari arata ca copiii pot invata la fel de mult – daca nu mai mult – prin experiente de joc ghidate ca acestea decat atunci cand sunt predati in moduri mai putin active.

Un avantaj suplimentar al cresterii invatarii bazate pe joc in salile de clasa este ca experientele de invatare active si antrenante pot duce la o invatare mai profunda si mai permanenta, a spus Hirsh-Pasek. „Unde gasesti aceste caracteristici: ceva activ, captivant, semnificativ, iterativ si vesel? Ei se unesc sub acest comportament pe care il numim joc.”


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Vrei copii rezistenti si bine adaptati? Lasa-i sa se joace

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×