Atasamentul la copiii adoptati si cum sa-l incurajam

Atasamentul la copiii adoptati si cum sa-l incurajam

Atasamentul la copiii adoptati este ceva care se dezvolta din afectiunea care le este data. Pentru un copil adoptat, stabilitatea emotionala este poate chiar mai esentiala decat pentru orice alt copil. De obicei nu o cer, dar o cauta. In timp, legaturile afective devin mai stranse si se consolideaza un atasament emotional.

Fara indoiala, atasamentul este un „bun” fundamental si, prin urmare, vital pentru dezvoltarea fiecarui copil.

Acum de multe ori vrem sa facem lucrurile mai usoare si sa promovam o apropiere mai devreme. Asa ca ne intrebam: Cum sa promovam atasamentul la copiii adoptati?

Copiii adoptati vin in general in bratele noastre cu anumite deficiente, nesigurante, temeri. Acesti copii nu au incredere in ceilalti usor, cu atat mai putin daca sunt adulti. Cu toate acestea, sunt copii care raspund foarte bine la parenting pozitiv si la afectiune in timp.

Cine castiga afectiunea unui mic adoptat va gasi in el o mare comoara. O recompensa neasteptata, dar cu siguranta binevenita si plina de satisfactii, care inseamna beneficii pentru ambele parti.

Fiecare parinte adoptiv trebuie sa treaca prin anumite obstacole inainte de a putea castiga afectiunea unui copil adoptat. Posibil ca acesti micuti ne cauta uneori atentia si lasa sa scape o furie disproportionata atunci cand lucrurile nu ies asa cum se asteapta.

La inceput, ne vom da seama ca conflictele se datoreaza adesea tolerantei scazute la frustrare, care este produsul unei dureri nerezolvate sau al unei situatii emotionale - si care necesita atentia noastra imediata. Din fericire, totul are o solutie.

Atasamentul este definit ca fiind inclinatia sau afectiunea fata de ceva sau cineva.

Cu alte cuvinte, atasamentul este produsul unei relatii afective stabile, intense, unice, care s-a consolidat datorita interactiunii indivizilor implicati (in acest caz, un mic adoptat si parintii sai adoptivi).

Atasamentul apare atunci cand relatia afectiva este resimtita neconditionat de ambele parti. Cu care se remarca faptul ca factorul care dezvolta atasamentul nu este doar afectiunea, ci si securitatea.

Copiii ajung intr-o casa noua si trebuie sa se adapteze incetul cu incetul. Pentru ei, ajungerea la o casa noua este destul de grea. La inceput sunt fortati sa ascunda ceea ce simt, asa ca noii lor parinti nu sunt intotdeauna capabili sa acceseze lumea lor emotionala si/sau cercul lor de incredere. Frica de singuratate si de dezamagire a acelei noi familii.

Atasamentul la copiii adoptati

Cand vorbim de atasament ne referim la acea relatie speciala pe care copilul o stabileste cu un numar mic de persoane. O legatura afectiva care include un proces bidirectional: de la parinti la copii si invers. Practic vorbim despre o nevoie a fiintelor umane, deoarece este cheia dezvoltarii lor neurologice.

Intrebarea este atunci: Cum sa favorizezi atasamentul la copiii adoptati?

Raspunsul este foarte simplu: la fel ca orice mama si tata cu un copil biologic. Adica acoperind nu numai nevoile fizice de baza, ci si pe cele afective.

Istoria anterioara a copilului este cea care ii conditioneaza modul de a simti in lume si ceea ce se asteapta de la el.  

Ca si in cazul nou-nascutului, atasamentul la copiii adoptati apare treptat. Nu exista niciodata ceva preexistent, dar este forjat prin ingrijirea si prioritizarea nevoilor copilului.

Relatiile de familie: de ce sunt importante si cum sa le construim? Te-ar putea interesa si: Relatiile de familie: de ce sunt importante si cum sa le construim?

Desigur, un bebelus se poate atasa mult mai usor si mai repede decat un copil de trei ani. Chiar si mai vechi, mai mult timp va necesita acest proces. Cu siguranta, acest lucru va depinde si de tiparul de atasament pe care copilul il are deja.

Misiunea noastra va fi sa promovam o legatura sanatoasa si sigura.

Sfaturi pentru atingerea atasamentului la copiii adoptati

  • Timp de calitate in relatie. Pentru a realiza atasamentul la copiii adoptati, ca si la copiii biologici, este necesar sa impartasim momente si sa acordam atentie pentru a consolida o legatura frumoasa intre parinti si copil.
  • Iubire, protectie si grija. Ofera-ti bratele pentru a-l ridica, imbratiseaza-l si legana-l. Tot ce are nevoie baiatul este sa simta afectiune, pe langa siguranta si increderea pe care le transmit aceste gesturi de dragoste si afectiune.
  • Intelegere si empatie. Explorati in spatele comportamentului lor pentru a le intelege comportamentul, fara prejudecati sau etichete. Apoi poti educa si modela copilul sa actioneze corespunzator. Fii modelul si exemplul lui.
  • Parinti previzibili si repetitivi. Acesti micuti sunt rezistenti la schimbari, tranzitii, surprize si haos. Fii consecvent in rutina ta si in felul tau de a actiona si de a reactiona pentru a evita situatiile noi

Atasamentul la copiii adoptati se stabileste lent de la inceput, dar odata ce a aparut, nu mai exista intoarcere.

  • Comunicare buna. Asculta cu atentie, manifestand interes si discuta cu ei despre subiecte profunde. Intr-un mod sensibil, calm, apropiat si de incredere.
  • Adaptati-va la varsta lor emotionala. Maturarea lui emotionala probabil nu se potriveste cu varsta lui reala. In general, acesti copii vulnerabili prezinta o anumita „intarziere” in acest sens. Interactioneaza la nivelul lor emotional.
  • Fii ingrijorat de sentimentele si emotiile lor. Ajutati copilul sa-si gestioneze, sa controleze si sa-si exprime emotiile intr-un mod pozitiv. Ofera-i instrumente pentru a scoate ceea ce are inauntru si il afecteaza atat de mult.
  • Rabdare si putere. Nu fi suparat sau ingrijorat cu privire la progresul atasamentului la copiii adoptati. Atat el, cat si tu au propriile lor timpuri. Aveti intotdeauna asteptari realiste si termene limita.
  • Sentiment de apartenenta si fericire. Permite-ti sa fii acceptat asa cum esti, precum si conditia ta. Sa te simti parte din familie si sa fii fericit, mandru si recunoscator ca ai dragoste si sprijin.
  • Dezvoltati comportamente prosociale. Cooperarea, altruismul, sinceritatea, aprecierea, integrarea si respectul sunt cateva valori care il vor face pe acel mic mare curajos in viata si mai mare.

Adaptarea la noul mediu, sentimentul acceptat, inclus, respectat si valorificat sunt provocarile cu care se confrunta initial copiii adoptati atunci cand stabilesc un prim contact. Interactiunea cu ceilalti este o provocare. Toate acestea presupun calm si toleranta din partea parintilor. De asemenea, rabdare, limite si perseverenta.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Atasamentul la copiii adoptati si cum sa-l incurajam

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×