Jocuri pentru a-i invata pe copii bunele maniere

Jocuri pentru a-i invata pe copii bunele maniere

Prin jocuri, principalul instrument de predare si educare a copiilor, ii putem face constienti de regulile si comportamentele de curtoazie.

Cunoasterea si practicarea regulilor de curtoazie si bunatate le permite oamenilor sa se inteleaga mai bine cu ceilalti  in diferite contexte si situatii. Si, a-i invata pe copii bunele maniere inseamna a le oferi instrumente astfel incat, pe masura ce cresc, sa se poata comporta mai bine in diferite domenii.

Pentru ca, in cele din urma, bunele maniere nu sunt o scrisoare de prezentare pentru oameni? O scrisoare de intentie de care va depinde, uneori, deschiderea sau inchiderea usilor catre oportunitati de munca, studii sau relatii sociale.

Ce sunt bunele maniere?

Bunele maniere se refera la reguli, norme si coduri de conduita institutionalizate in fiecare societate, pentru a arata educatie si respect fata de ceilalti oameni. Cu care, bunele maniere permit relationarea si imbunatatirea convietuirii cu oamenii prin atitudini sau comportamente precum salutul corect, multumirea, cererea de favoare si scuzele, oferirea de ajutor, a fi prietenos si colaborativ.

Dupa cum s-a spus, bunele maniere sunt strans legate de diferitele societati, cu cultura si obiceiurile lor . Si, de asemenea, s-au schimbat si au evoluat de-a lungul timpului in functie de circumstantele istorice.

Astfel, a invata bunele maniere inseamna si a recunoaste ca nu sunt la fel peste tot, nici in toate circumstantele, nici cu toti oamenii.

Acum, ceea ce este incontestabil este ca curtoazia si bunele maniere sunt importante pentru a stabili relatii cu ceilalti . Si este esential ca bunele maniere sa fie predate atat in ​​familie, cat si la scoala, deoarece sunt modalitati de a arata consideratie si apreciere fata de cealalta persoana. Si pentru ca, in plus, ajuta oamenii sa se faca cunoscuti in orice domeniu, atat formal, cat si informal.

„Bunele maniere sunt floarea umanitatii. Cine nu este destul de politicos nu este suficient de uman.” -Peter Jacobus Joubert-

Copiii pot invata bunele maniere prin joaca?  

Raspunsul la aceasta intrebare este da. Ca tot ce se invata micutilor, daca este prin joaca, mult mai bine. La copii, jocul este o strategie didactica foarte buna si are o valoare fundamentala ca instrument de invatare.

Prin joc, cei mici pot invata reguli si comportamente de curtoazie si bunatate si, astfel, isi pot dezvolta si interioriza obiceiul de a actiona si de a se comporta cu bune maniere.

Asadar, mai jos, va propunem 10 jocuri distractive care pot fi folosite atat acasa, cat si la scoala pentru ca cei mici sa invete, incetul cu incetul, cateva reguli de baza ale curtoaziei.

1. Organizeaza picnicuri cu prietenii lor pentru a-i invata pe copii bune maniere

O idee grozava este ca parintii sa organizeze o dupa-amiaza cu prietenii mici si sa profite de acea ocazie pentru a face o gustare delicioasa in care obiectivul este sa invete sa manance corect .

In acest fel, toti micii meseni se vor putea bucura de o prajitura delicioasa si un milkshake bun de ciocolata sau vanilie, atata timp cat respecta urmatoarele reguli:

  • Nu va sprijiniti coatele pe masa in timp ce mancati si ramaneti asezat cu spatele drept.
  • Mestecati bine fiecare muscatura, mancati cu gura inchisa si nu vorbiti cu gura plina de mancare.
  • Fiecare isi foloseste servetelul si il aseaza in poala, precum si il foloseste de mai multe ori in timpul gustarii pentru a-si curata atat gura, cat si mainile.
  • Vorbeste cu ceilalti copii calm , fara sa tipe sau sa vorbesti in acelasi timp.

2. Joaca carti cu randuri si maniere

11 tipuri de joaca pentru dezvoltarea copilului Te-ar putea interesa si: 11 tipuri de joaca pentru dezvoltarea copilului

O activitate interesanta este de a distribui printre copii felicitari cu imagini cu copii care au bune si rele maniere sau, in orice caz, cu fraze despre bune si rele maniere. Si, la randul sau, distribuiti si cartonase cu numere, care vor fi cele care vor acorda randul de vorbit.

Astfel, in functie de numarul care a fost alocat aleatoriu fiecarui copil, acesta trebuie sa vorbeasca despre ceea ce vede sau ce citeste pe cartonasul de maniere.

Ideea este ca prin aceasta activitate copiii isi exprima parerea si vorbesc despre bunele maniere si, in plus, isi exprima rabdarea si respectul fata de cuvantul celuilalt  in timp ce isi asteapta randul sa vorbeasca.

3. Trimite scrisori exersand manierele

O varianta a jocului de carti cu imagini cu copii care executa bune si rele maniere este aceea ca cei mici invata sa se recunoasca intre ei. Dupa amestecarea pachetului si distribuirea in mod egal a cartilor, castigatorul este cel care reuseste sa adune cele mai multe imagini cu bune sau rele maniere.

Exista locuri pe net de unde le poti descarca si tipari, iar cu cat sunt mai multe carduri, cu atat va fi mai distractiv. Incercati varietate si diferite grade de dificultate. De exemplu, a nu manca intotdeauna cu mainile este un semn de proaste maniere . Intr-adevar, pentru a manca masline, tartine, produse de patiserie, fructe mici, sau scoici, scoici si crustacee, vom avea nevoie de mainile noastre.

4. Joc de rol

Nimic nu invata mai mult cum sa actionezi in societate si intre prieteni, cunoscuti si straini decat teatrul. Repetati acasa situatii, roluri sau lucrari care merita exercitiul bunelor maniere, pentru a le contrasta cu cele rele. Costumele si discursurile vor ajuta la recrearea momentelor in care, de exemplu, bunele maniere atenueaza situatiile incomode.

Ideea este ca copiii invata sa diferentieze efectele actionarii intr-un fel sau altul, mai ales sa identifice consecintele anumitor actiuni.

Manierele nu sunt o chestiune superficiala, dimpotriva in multe cazuri, ele sunt cele mai complete moduri de a fi si de a fi in societate si, prin urmare, produc bunastare, sanatate si satisfactie. Bunele maniere usureaza poverile, creeaza un climat de intelegere si toleranta, umplu atmosfera cu liniste si incredere.

5. Povesti pentru a exersa bunele maniere  

Aceasta optiune da continuitate strategiei anterioare. Cereti copiilor, pe baza personajelor create, sa inventeze povesti in care pun bunele si relele maniere intr-un mediu sau context.

Va fi interesant sa fortati aplicarea normelor, sa le puneti in tensiune sau in indoiala. Amintiti-va ca multe lucruri sunt fixate mai puternic daca s-au nascut din contrast, comparatie, contradictie si problematizare.

In joc „obstacolele par necesare, pentru ca altfel copilul s-ar plictisi foarte curand. In acest sens, cred ca putem asimila jocul rezolvarii problemelor, dar intr-un mod mai placut”.

Cum invata copiii distrandu-se Te-ar putea interesa si: Cum invata copiii distrandu-se

6. Cuvintele magice care deschid usi

Un dispozitiv care ar functiona de minune este reprezentarea unui magician care indeplineste un act (serveste sucul pe masa, ofera o floare, ofera un dulce) cand aude unul dintre multele cuvinte magice. Buna, imi pare rau, multumesc.

Cartile pe care le-am folosit in activitatea descrisa mai sus ar ajuta la completarea actelor de magie. O strategie este aceea ca, cu fiecare succes al unui cuvant magic care corespunde unei situatii, se acumuleaza puncte.

Recompensarea incurajeaza, stimuleaza si incurajeaza sa continue. Dar trebuie sa fii prudent si echilibrat si sa recunosti eforturile tuturor, incepand cu cele mai mici.

7. Plimbari semnificative

Organizati excursii in comunitate, vizitati piata, muzeul, pietele, un restaurant, pentru a repeta o etapa de bune maniere. Fara a reactiona exagerat, ideea este de a-i determina pe copii sa puna in practica ceea ce au invatat. Privirile, tacerile, recomandarile, trebuie sa fie insotite de explicatii si, de asemenea, de felicitari.

Viata in societate este extrem de complexa si copiii trebuie sa invete sa functioneze in ea asa cum ar invata o limba materna. Intelegerea codurilor sociale in timpul jocului reduce gravitatea consecintelor greselilor si alunga frustrarea. Ca sa spun cu niste poezie: „joaca este uneori o epifanie a obisnuitului”.

8. Povesti pline de distractie pentru a-i invata pe copii bunele maniere

Valoarea educationala a povestilor de predat copiilor este incontestabila. Cu o poveste, copiii invata valori, despre emotiile lor, despre lume, animale si natura, si o pot face si ei, despre maniere.

In acest sens, selectarea povestilor care se ocupa de adoptarea bunelor maniere de catre personajele lor poate fi o idee minunata de invatat pentru copii.

9. Cantati si dansati cu bune maniere pentru a le invata

O activitate al carei obiectiv este sa puna muzica si ritm frazelor despre bunele maniere, poate fi o strategie distractiva pentru ca copiii sa le invete si, in plus, sa isi exerseze memoria.

Astfel, copiii pot fi invitati sa „rapeze” , de exemplu, afirmatii de genul: „E misto sa ceri permisiunea, te rog si sa dai ajutor; A fi cool inseamna a saluta bine cand ajungem si cand plecam; Cei mai buni isi respecta batranii, ii asculta pe altii si sunt buni cu toti oamenii ; o A spune multumiri ne face sa mergem departe”.

10. Papusile bunelor maniere

In fine, o activitate care ii place multor copii este papusile si, daca sunt personaje pe care le cunosc si le iubesc, mult mai bine.

Asadar, atat la scoala, cat si acasa, poti sa-ti faci prieteni fermecatoare din haine vechi si materiale reciclate si sa creezi povesti in jurul papusilor supereroi care lupta pentru bunele maniere  si duc batalii in:

  • Un autobuz, cu misiunea de a explica si convinge tinerii sa cedeze locurile batranilor si gravidelor. Sau persoane care au un handicap.
  • Pe strazi, parcuri si scoli, cu misiunea de a reaminti tuturor oamenilor ca hartia, plasticul si gunoiul nu trebuie aruncate, in general , oriunde, ci ca trebuie sa se caute containerele adecvate pentru a arunca si recicla gunoiul.

Speram ca foarte curand vei pune in practica aceste jocuri pentru a invata bunele maniere alaturi de copiii tai. Te vei distra de minune in timp ce ei invata fara sa-si dea seama!


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Jocuri pentru a-i invata pe copii bunele maniere

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×