Dermatita atopica: ce se poate face cand apare?

Dermatita atopica: ce se poate face cand apare?

Eruptiile cutanate pot fi punctuale, dar exista o boala cronica cu evolutie lunga care poate aparea inca din primul an de viata; Este fiind cunoscute si sub numele de dermatita atopica.

Eczema este termenul folosit pentru a descrie modificari ale pielii caracterizate prin uscaciune, descuamare, mancarime si uneori inflamatie. Nu este singurul motiv pentru care pot aparea, deoarece ocazional exista motive medicale care explica de ce se intampla acest lucru, dar atunci cand eczema este constanta si prelungita in timp, este cunoscuta si sub denumirea de dermatita atopica.

Aceasta boala, este suferita de cel putin unul din 10 copii si este o problema cronica a pielii care poate fi suferita din copilarie pana la varsta adulta la cei cu piele mai sensibila decat alte persoane. Mai exact, indica medicul in acest articol informativ, eczema este cauzata de probleme ale barierei cutanate. Multi copii cu eczema le lipseste o proteina speciala numita filagrina in stratul exterior al pielii. Filaggrin ajuta pielea sa formeze o bariera puternica intre corp si mediu. Pielea cu foarte putina din aceasta proteina retine mai greu apa si tine la distanta bacteriile si iritantii de mediu.

Dupa cum se explica, eczema evolueaza in focare, cu perioade de ameliorare si altele de agravare  si nu se cunoaste cauza bolii, dar se stie ca ereditatea joaca un rol important, deoarece acesti copii adesea. au parinti sau frati care au suferit de dermatita atopica sau procese bronsice asemanatoare astmului, uneori legate de alergii la polen, praf etc.

Cand apare dermatita atopica?

La copii, eczemele pot aparea foarte devreme, in primul an de viata si aproape intotdeauna in primii cinci ani.Este rar prezent la nastere, dar apare adesea in primele sase saptamani de viata. Alte eruptii cutanate pot sa apara oricand, dar in acele cazuri. majoritatea leziunilor dispar in cateva zile sau saptamani in timp ce dermatita atopica tinde sa persista; poate avea suisuri si coborasuri, dar continua sa revina. 

Fimoza bebelusului: cand este momentul potrivit pentru a se interveni chirurgical? Te-ar putea interesa si: Fimoza bebelusului: cand este momentul potrivit pentru a se interveni chirurgical?

Ce se poate face in cazul aparitiei dermatitei atopice?

Nu exista pana in prezent un tratament care sa poata oferi o solutie definitiva eczemei, care este o afectiune pe termen lung, cronica in majoritatea cazurilor. Ceea ce se poate face este sa tinem cont de o serie de sfaturi care pot ajuta la limitarea consecintelor acesteia prin tinerea sub control a bolii pentru a incerca sa facem ca focarele sa apara mai rar si cu mai putina intensitate. 

Se insista asupra anumitor ingrijiri ale pielii, atat preventive, cat si odata cu aparitia eczemei, fie ca este localizata intr-o zona a corpului sau in zone diferite. Aceste sfaturi sunt dupa cum urmeaza:

  • Va fi vorba despre mentinerea unei bune hidratari a acestuia si evitarea unor iritanti, pentru care este indicat ca:
  • Evitati baile lungi (nu mai mult de 5-10 minute).
  • Folositi sapunuri din fulgi de ovaz sau cu parafina.
  • Utilizati uleiuri de baie, care pot fi adaugate in apa de baie sau aplicate pe pielea care este inca umeda dupa baie.
  • Aplica pe piele crema hidratanta , in cantitatea si cu frecventa necesara pentru ca aceasta sa ramana bine hidratata.
  • Evitati imbracamintea din lana si fibre , fiind de preferat sa folositi bumbac, in special cele care sunt in contact direct cu pielea. Trebuie avut grija sa nu imbracati copilul in exces si sa nu puneti haine stramte.
  • Incercati sa pastrati unghiile copilului scurt si curate pentru a evita ranile si infectiile cauzate de zgarieturi.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Dermatita atopica: ce se poate face cand apare?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×