Efectele parintilor absenti emotional

Efectele parintilor absenti emotional

In general, isi priveaza copiii de posibilitatea de a construi relatii intime si valoroase cu ceilalti. In plus, ei seamana tristete si teama de contactul social in cei mici.

Parintii absenti din punct de vedere emotional provoaca daune tacute, dar nu sunt mai putin grave decat alte forme de abuz si neglijare. Aceste circumstante lasa urme care, in general, raman pe tot parcursul vietii. Persoanele afectate pot depasi in mare masura aceasta situatie, dar niciodata complet.

Cand vorbim despre parinti absenti emotional, ne referim la acei parinti care nu stabilesc o legatura emotionala si afectiva cu copiii lor . Sunt prezenti fizic, dar foarte distantati emotional.

Acest lucru este exprimat in comportamente precum autoritarismul , indolenta, lipsa de disponibilitate, iresponsabilitatea, controlul excesiv sau comportamentul razbunator . Toate acestea provoaca diferite forme de suferinta si lipsa copiilor lor si le modeleaza negativ viitorul.

Principalele efecte ale parintilor absenti emotional sunt urmatoarele.

Parintii absenti din punct de vedere emotional creeaza un sentiment de deznadejde si deconectare.

1. Atitudine defensiva

Unul dintre mecanismele de adaptare pentru parintii absenti emotional este dezvoltarea atitudinilor defensive. Acest lucru se manifesta de obicei prin neincredere  si scepticism . Nu vor sa creada in nimic sau in nimeni, pentru ca nici ei nu vor sa fie dezamagiti.

Aceasta dificultate de a avea incredere in ceilalti se poate traduce si intr-o mare nesiguranta care produce cu usurinta, de exemplu, gelozie si invidie. De asemenea, sunt foarte vulnerabili la a se simti ignorati, motiv pentru care le este greu sa construiasca relatii valoroase si autentice.

2. Frica de iubire si atasament

Oamenii care au crescut cu parinti absenti din punct de vedere emotional invata sa identifice dragostea cu amenintarea . Ei pleaca de la premisa ca dragostea doare. Ei stiu ca dragostea aduce si bucurie, dar asta ii face sa simta ca acesta este un teren periculos.

Este foarte frecvent ca aceasta urma de absenta sa-i determine sa devina oameni indepartati, atunci cand nu ermetici . Nu permit nimanui sa le cunoasca si vad apropierea celorlalti ca pe un risc de care trebuie sa stea departe daca nu vor sa sufere.

3. Narcisism

De multe ori lipsa stimei de sine este compensata cu narcisism . Primul este un sentiment de apreciere si apreciere pentru ceea ce suntem. A doua este o idee artificiala in care se construieste fantezia ca unul este superior sau mai bun decat ceilalti.

Este un mecanism compensator: acolo unde exista un gol de iubire reala, este umplut cu acea forma de iubire de sine falsa (narcisism). Aceasta trasatura poate face o persoana indolenta cu ceilalti si chiar cruda .

Efectele secundare ale vaccinurilor la bebelusi Te-ar putea interesa si: Efectele secundare ale vaccinurilor la bebelusi

4. Egoism

Egoismul se manifesta ca o dificultate in a accepta ca ceilalti sunt bine atunci cand unul nu este . Nu este intotdeauna exprimata in moduri evidente, dar adesea ia forme subtile. Aceasta este o trasatura foarte comuna la persoanele care au crescut cu parinti absenti din punct de vedere emotional.

In centrul egoismului este un sentiment de lipsa sau saracie . Persoana simte ca, daca daruieste, nu va ramane cu nimic. Nu se refera doar la obiecte materiale, ci si la cele subiective. Acesti oameni le este greu sa daruiasca si sa daruiasca, deoarece experimenteaza asta ca pe o pierdere si nu ca pe o modalitate de a construi bunastarea comuna.

5. Dependente

Nu este neobisnuit ca copiii cu parinti absenti din punct de vedere emotional sa se angajeze in comportamente de evitare . Substantele psihoactive le ofera adesea aparenta bunastare de care stiu ca le lipseste.

Pentru ei este foarte usor sa cada in dependente, deoarece acestea le „ofera” o experienta de evadare, care este imbucuratoare atunci cand nu pot experimenta bucuria de a trai. Dupa cum se stie, aceasta este o situatie care duce doar la autodistrugere treptata .

Consumul de substante actioneaza ca un mecanism de evadare dintr-o realitate care doare.

6. Probleme de identitate

Parintii stau la baza construirii unei scale de valori . La randul sau, o scara de valori este unul dintre factorii decisivi pentru a ghida actiunile. Daca nu s-a stabilit niciodata o legatura emotionala si afectiva cu parintii, exista adesea si confuzie cu privire la ceea ce este bine sau gresit.

Neincrederea in ceilalti, egoismul si frica impiedica dezvoltarea morala autentica. Fara aceasta, oamenilor le lipseste un nord definit si nu au parametri clari care sa le ghideze comportamentul .

7. Lipsa de speranta

Parintii absenti din punct de vedere emotional lasa, de asemenea, un semn de deznadejde asupra copiilor lor . Foarte des dau nastere unor copii tristi, care simt adesea ca viata nu are valoare. Ei nu au incredere in propriile abilitati si, prin urmare, vad viitorul ca pe ceva infricosator.

Dupa cum puteti vedea, parintii absenti din punct de vedere emotional lasa urme adanci asupra copiilor lor. Lucrul obisnuit este ca aceste tipuri de situatii pot fi intelese si depasite doar prin psihoterapie . Este posibil sa lasi acea amprenta in urma, invingand posibilele fantome pe care trecutul parea sa le impuna.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Efectele parintilor absenti emotional

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×