Frica de a creste la copii

Frica de a creste la copii

Frica de a creste la copii si adolescenti este ceva normal care este dat de toate modificarile lor hormonale.

Preadolescenta este una dintre cele mai complicate etape din viata unei persoane.

Frica de a creste la copii apare atunci cand acestia se lupta intre copilarie si inceputul adolescentei. Copilaria unui copil, in general, este plina de confort si acte simple, de aceea atunci cand incep sa intre in preadolescenta, multi simt frica.

Temeri in preadolescenta

Copiii, la momentul intrarii in prepubertate, sunt constienti de toate problemele pe care le presupune a deveni adult. Probleme economice, munca, discutii... De aceea viata „confortabila” pe care au dus-o pana acum este mult mai izbitoare. Pe langa acestea, modificarile hormonale pe care le genereaza aceasta crestere ii invita sa se teama si mai mult.

La barbati, schimbarea vocii, largirea umerilor si a spatelui, cresterea inaltimii sau acneea sunt cateva dintre aceste modificari care pot provoca o astfel de frica. La femei, prima menstruatie, dezvoltarea sanilor, cresterea parului, largirea soldurilor si picioarelor, sau acneea sunt principalele modificari hormonale. Acestia sunt cativa factori care cresc teama de a creste la copii.

Ce ar trebui sa fac cu teama copilului meu de a creste?

Pentru ca ne aflam intr-una dintre cele mai complicate etape, atat pentru copilul insusi, cat si pentru parinti, va lasam cu o serie de sfaturi pentru a face fata acestei frici de a creste in copii.

Purtati un dialog

Cel mai important lucru in aceasta etapa este dialogul dintre parinti si copil.  La inceputul prepubertatii, adolescentul va dezbate intre a urma adapostul parintilor si a incepe sa traiasca „pe cont propriu”. Din acest motiv, este foarte important sa mentinem un dialog cu ei, sa vorbim despre schimbarile pe care urmeaza sa le sufere si sa le explicam ca toti am trecut prin ele si ca nu trebuie sa ne fie frica.

Trebuie sa-i oferi o viziune pozitiva asupra lumii adultilor. Ei trebuie sa fie constienti ca aceasta lume are problemele ei, dar exista si multe beneficii si avantaje. In aceasta perioada de schimbare, este convenabil sa te comporti in cel mai pozitiv mod posibil in fata copilului, astfel incat teama de a creste mare sa fie redusa.

10 sfaturi pentru a-i invata pe copii sa iubeasca exercitiile fizice Te-ar putea interesa si: 10 sfaturi pentru a-i invata pe copii sa iubeasca exercitiile fizice

Evitati sa fiti supraprotector

Suntem constienti ca aproape toate mamele vor sa-si supraprotejeze copiii, si cu atat mai mult intr-un moment in care vad ca copilului ii este frica de schimbari si de ceea ce urmeaza. Dar in aceasta etapa de emancipare emotionala cu parintii, acest lucru nu este bine. Evita orice supraprotectie, pentru ca singurul lucru pe care il vei genera este ca copilul sa nu se confrunte cu probleme cu maturitatea cu care ar trebui.

Incepe sa-i lase independenta, sa ia decizii si sa faca greseli, pentru ca in asta consta viata unui adult. Parintii vor actiona in fundal; copilul este constient ca va avea mereu ajutorul tau dar ca trebuie sa inceapa sa zboare singur.

Fiti atenti la evolutia maturitatii a copilului

Fiecare om este o lume si acolo sunt inclusi si copiii. Trebuie sa fim constienti ca nu toata lumea se maturizeaza cu aceeasi viteza sau in acelasi mod, asa ca nu este bine sa facem comparatii intre copii de aceeasi varsta.

Evitati comentariile de genul: „Uita-te la prietenul tau cat de formal este in studii” sau „Uita-te la celalalt cat de matur vorbeste” . In acelasi mod, evita si comentariile negative fata de cercul tau de prieteni sau experientele acestora; nu-i vei face bine.

In plus, este un ciclu in care copilul va avea multe schimbari de dispozitie, intrucat vor dezbate, asa cum am spus mai inainte, intre a continua mana in mana cu parintii sau a-si incepe drumul. Veti auzi o multime de comentarii „lasa-ma in pace”  si in cinci minute vei auzi „Am nevoie de ajutorul tau cu asta” . Incearca sa vorbesti cu el in cel mai bun mod posibil pentru a face fata bine acestor momente.

Ajutor profesional

In multe ocazii, aceasta frica de a creste la copii devine atat de reala incat poate incepe sa provoace probleme de stres sau anxietate care pot fi grave. Daca in acest moment vezi ca frica de a creste incepe sa fie o frica dincolo de indoielile de baza pe care le au toti adolescentii la acea varsta, mergi la medic pentru ca un profesionist sa evalueze starea tanarului si sa-l ajute sa ajunga. peste asta, daca este cazul.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Frica de a creste la copii

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×