Sfaturi si jocuri pentru a imbunatati abilitatile motorii fine ale bebelusului

Sfaturi si jocuri pentru a imbunatati abilitatile motorii fine ale bebelusului

Motricitatea fina evolueaza considerabil de la cele 18 luni de viata ale bebelusului pana la 3 ani. Aceasta inseamna ca capacitatea copiilor de a ridica si de a manipula obiecte mici cu mainile creste in timp.

Teoretic, pana la varsta de trei ani, marea majoritate a copiilor ar trebui sa ridice lucruri foarte mici fara prea multe dificultati. Cu toate acestea, exista un mic procent de copii care inca nu au un control bun asupra miscarii mainilor mici la acea varsta.

Acest lucru se datoreaza faptului ca acesti copii nu au ajuns inca la dezvoltarea corespunzatoare a abilitatilor motorii fine in functie de varsta lor. De aceea este imperativ sa exersezi cu ei aceasta abilitate motrica care nu este minima . Astfel, in timp, minorul isi va creste dexteritatea degetelor si a mainilor.

Acum, pot fi imbunatatite abilitatile motorii fine ale bebelusilor si copiilor? In principiu, raspunsurile sunt in mod evident afirmative. Dar ce se poate face pentru asta? Atunci citeste aceasta serie de sfaturi si jocuri pe care le sugeram mai jos.

Jocuri si activitati care imbunatatesc abilitatile motorii fine

In prezent pe piata exista o mare varietate de jocuri disponibile pentru a imbunatati abilitatile motorii fine ale celor mici. Este foarte important ca copiii sa le foloseasca inca de la o varsta frageda pentru a evita problemele in dezvoltarea acestor abilitati care necesita o mare dexteritate.

Merita sa lamurim ca veti gasi mai jos cateva activitati spontane tipice bebelusilor si copiilor atunci cand acestia contacteaza mediul lor . In acelasi timp, vor gasi o serie de activitati mai dirijate, care constituie un mod de a juca si de a progresa in acelasi timp.

Nu uita insa ca dezvoltarea psihomotricitatii raspunde la cresterea si maturizarea copilului tau. Cu toate acestea, in cazul oricarei deficiente sau intarzieri, este posibil sa se incurajeze posibilele progrese. Cum? Urmarindu-va specialistul, efectuand si aceste activitati utile.

  • Deschideti o mana in timp ce inchideti cealalta . Puteti incepe incet si puteti creste viteza. Intercalati functia fiecarei maini.
  • Deschideti si inchideti degetele mainii . Porneste simultan si mai tarziu incep sa alterneze si sa creasca in viteza.
  • Atingeti fiecare deget al ambelor maini cu degetul mare al aceleiasi maini exersate , crescand treptat viteza.
  • Faceti si anulati . Pentru a-si spori abilitatile motorii fine, copilul poate fixa si desface nasturi, poate lega si dezlega sireturile pantofilor, poate pune si desface obiecte sau poate insuruba si desuruba capace sau piulite.                                                               
  • Arta sau muzica? Copilul se poate juca la crearea cu lut sau poate canta toba sau chiar tastatura pe instrumente imaginare de pe masa de acasa. In plina desfasurare!
  • Unde este degetul acela mic? Lasa degetele mici sa inceapa sa apara din pumnul strans. Unul dupa altul, incepand cu degetul mic.
  • Nimic mai distractiv decat exersarea tintii!  Copilul poate arunca obiecte incercand sa loveasca tinta fixa.
  • S-a spus unirea punctelor!  Ofera-i celui mic o bucata de hartie in care mai multe puncte alcatuiesc o figura. Ideea este ca baiatul le alatura folosind linii care alcatuiesc un desen frumos.
  • Arta, arta, arta! Desenarea, pictura, colorarea, decuparea si chiar rezolvarea de labirinturi pot fi foarte utile atunci cand vine vorba de imbunatatirea abilitatilor motorii fine.
  • Puzzle-uri din lemn sau spuma. Nu vorbim despre puzzle-ul tipic. Ne referim aici in mod specific la jocul in care figurile specifice trebuie incorporate in orificiul prevazut in baza.

Dupa cum puteti vedea perfect, sunt multe activitati care se pot face de la 18 luni. Cu siguranta, unele dintre ele necesita un nivel mai consolidat de abilitati, in timp ce altele sunt mult mai elementare si mai elementare.

41 de jocuri distractive de interior pentru copii pentru a se juca acasa Te-ar putea interesa si: 41 de jocuri distractive de interior pentru copii pentru a se juca acasa

Fara indoiala, propunerile pe care le oferim nu sunt altceva decat jocuri si distractie pentru copii. Cu toate acestea, au capacitatea nepretuita de a lucra asupra abilitatilor motorii ale copiilor. De fapt, ar trebui sa se dezvolte inconstient, dar nu e rau sa le dai un mic impuls.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Sfaturi si jocuri pentru a imbunatati abilitatile motorii fine ale bebelusului

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×