10 sfaturi utile pentru a avea grijă de sănătatea ochilor tăi

10 sfaturi utile pentru a avea grijă de sănătatea ochilor tăi

Sănătatea ochilor este foarte importantă pentru calitatea stilului de viață, deoarece văzul este un simt aflat la baza unei liste nelimitate de activități intreprinse zilnic. La fel ca orice parte a corpului uman, ochii sunt expuși unor factori de risc, ce pot duce la afectarea vederii, dar și la alte probleme de sănătate mult mai grave. Iată 10 sfaturi pentru sănătatea ochilor tăi.  

1. Urmează o dietă sănătoasă 

O dietă echilibrată trebuie să includă o mulțime de fructe și legume, în special, legume verzi și cu frunze în nuanțe de galben intens. De asemenea, peștele trebuie să reprezinte un aliment nelipsit din regimul alimentar. Consumul de pește bogat în acizi grași Omega-3 (ex: somonul, tonul, halibutul) poate fi important pentru sănătatea ochilor.  

2. Menține o greutate în limitele normale 

Excesul de greutate sau obezitatea reprezintă posibile cauze pentru dezvoltarea diabetului zaharat. În consecință, persoanele cu această afecțiune sunt expuse unui risc mult mai mare de a se confrunta cu alte probleme de natură oftalmologică, precum glaucomul sau retinopatia diabetică. 

3. Fă sport cu regularitate

Exercițiile fizice practicate cu regularitate pot ajuta la prevenirea sau gestionarea unor probleme de sănătate precum diabetul, hipertensiunea arterială sau valorile mult prea mari ale colesterolului. Acestea pot afecta sănătatea ochilor, însă activitățile fizice constante, realizate conform sfaturilor specialistului, pot reduce riscul de a te confrunta cu manifestările lor. 

4. Poartă ochelari de soare calitativi

Expunerea la soare poate afecta ochii, cauzând un risc mult mai mare de producere a unor boli precum degenerescența maculară sau cataracta. Descoperă colecția de  ochelari de vedere unisex de pe Lensa.ro și alege unul dintre modele certificate conform celor mai ridicate standarde, astfel încât radiațiile UVA și UVB să nu afecteze ochii și pielea din jurul acestora. 

5. Utilizează echipamentul de protecție pentru ochi 

Pentru a preveni posibila apariție a leziunilor la nivelul țesutului conjunctiv, este necesară purtarea echipamentului special pentru protecția ochilor, în timpul practicării anumitor sporturi sau la realizarea unor activități, la job sau în cadrul unor proiecte de bricolaj acasă, de tipul DIY.  

Depresia postpartum si ce poti face pentru a o depasi? Te-ar putea interesa si: Depresia postpartum si ce poti face pentru a o depasi?

6. Evită fumatul 

Fumatul reprezintă un factor de risc pentru producerea unor afecțiuni ale ochilor legate de vârstă, așa cum sunt degenerescența maculară sau cataracta. De asemenea, fumatul pentru perioade îndelungate poate cauza complicații cu impact direct asupra nervului optic. 

7. Cunoaște istoricul medical al familiei

Anumite afecțiuni oftalmologice pot fi moștenite, de aceea, este esențial să apelezi la expertiza medicului specialist, pentru a afla dacă cineva din familie s-a confruntat deja cu manifestările acestora. Astfel, poate fi determinat riscul de a dezvolta problemele de sănătate respective, precum și masurile ce pot duce la prevenirea lor. 

8. Utilizează corect lentilele de contact 

Dacă porți lentile de contact, ia măsuri pentru a preveni posibilele infecții la nivel ocular. Spală-te bine pe mâini, înainte de aplicarea și îndepărtarea lor de pe suprafața ochilor. De asemenea, asigură-te că respecți instrucțiunile producătorului, privind curățarea și înlocuirea acestora, atunci când este cazul.

9. Odihnește-ți ochii 

Dacă petreci mult timp utilizând un device electronic, clipitul se poate produce cu o frecvență mult mai redusă, ceea ce contribuie la uscarea și obosirea ochilor. Pentru a evita acest scenariu, poți testa următoarea tehnică: la fiecare 20 de minute, mută-ți privirea de pe display pentru aproximativ 60-120 de secunde și către diferite colțuri ale încăperii. 

10. Cunoaște toți factorii de risc

Odată cu înaintarea în vârstă, există o probabilitate mult mai mare pentru producerea anumitor afecțiuni oculare. Este important să cunoști toți factorii de risc, astfel încât să fie posibile anumite modificări la nivelului stilului de viață, pentru a evita / minimiza complicațiile posibil determinate de aceștia. 

Este simplu să ai grija de sănătatea ochilor tăi, dacă pui în practică o serie de sfaturi inspirate, precum cele despre care am discutat astăzi. Apelează cu încredere la sfatul medicului oftalmolog, astfel încât ochii să fie cât mai bine protejați față de expunerea la anumiți factori de risc, ce pot cauza probleme de vedere. 

REFERINTE: 

“Eye Care | Vision Care.” MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine, medlineplus.gov/eyecare.html. 


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la 10 sfaturi utile pentru a avea grijă de sănătatea ochilor tăi

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×