Efectele televizorului asupra psihicului

Efectele televizorului asupra psihicului

Efecte benefice ale televizorului

1. Nevoia de stimulare a creierului La vrste mici, creierul micutului este n plin proces de crestere si dezvoltare, apar noi celulele gliale, neuronii stabilesc noi legaturi anatomice si fiziologice, care necesita o stimulare permanenta a creierului prin sunete, cuvinte si, mai ales, prin imagini. Diversitatea emisiunilor TV ntelese sau nentelese de copil ofera o mare bogatie de stimuli de care ntregul sistem nervos are mare nevoie. Astfel, mai ales pentru cei crescuti n mediul urban, ntre patru pereti, care nu au contact frecvent cu stimuli din natura, televizorul este o adevarata mina de aur. Neurobiologii australieni au constatat ca stimularea vizuala oferita de televizor creste considerabil numarul conexiunilor dintre neuronii copilului de vrsta mica, ceea ce grabeste conturarea gndirii rationale si deci evolutia inteligentei si a personalitatii.

2. Gndirea asociativa Cercetatorii au observat ca, n urma vizionarii emisiunilor TV, creierul copilului si antreneaza folosirea unor anumite arii din zona constientului, iar n zonele gndirii asociative creste secretia de auxine, substante care sporesc conexiunile dintre neuroni. Aceasta descoperire confirma o ipoteza mai veche, conform careia televizorul ajuta la dezvoltarea inteligentei intuitive, datorita antrenarii asociatiilor mentale complexe. Astfel, indiferent de emisiunea TV vizionata, creierul micutului si rodeaza anumite cai de asociere a informatiilor, fie ca ntelege sau nu ce se ntmpla pe monitor. Acelasi lucru se petrece si cu creierul adult, dar procesul este de 10-12 ori mai lent si mai putin eficient. Explicatia dezvoltarii inteligentei asociative prin vizionarea unor imagini este oferita si de faptul ca omul primeste peste 92% din informatii pe cale vizuala, iar 70% din procesele inteligente depind de asocierea vizuala a datelor.

3. Tipul atitudinal Pe lnga faptul ca televizorul implica nvatarea de cuvinte noi, pronuntate corect, permite si asocierea unor gesturi si atitudini ale eroilor din filme sau desene animate cu diferite cuvinte Dezvoltarea limbajului gestic si mimic prin imitatie are o importanta deosebita n comportamentul social, de care va depinde mai trziu atitudinea copilului fata de scoala si oameni. Altfel spus, o corecta atitudine gestica si mimica ofera posibilitatea stabilirii relatiilor cu oamenii, aspect esential n viata sa n viitor.

4. Contactul cu lumi diferite Televizorul este o poarta prin care copilul poate calatori permanent n timp si spatiu. Se poate spune ca unele emisiuni, filme si povestiri i aduc o experienta de viata n plus, din care nvata inconstient. Nu trebuie uitate nici desenele animate care, daca sunt bine alese, au un rol extrem de important n educatia si dezvoltarea copiilor.

Efecte negative ale televizorului 1. Reduce timpul pentru nvatare si joc n foarte multe cazuri, televizorul este preferat n locul jocului sau altor activitati. Copilul de vrsta mica are nevoie de joc att ca antrenament fizic si psihic, ct si ca de o scoala n care are contact real cu viata si socialul. nlocuirea jocului cu vizionarea emisiunilor TV poate conduce la o dezvoltare unidirectionala a modelelor de gndire, la o adaptare sociala mai dificila si, nu rareori, la timiditate.

2. nlocuirea basmelor Basmul citit sau ascultat este una dintre experientele care nu au echivalent n lumea celor mici, fiind vorba de o evadare imaginara ntr-un univers aparte. Tocmai efortul imaginarii celor auzite sau citite reprezinta efectul constructiv al povestilor. nlocuirea basmului cu filme sau desene animate duce la o creativitate mai scazuta, iar acest aspect poate influenta negativ si evolutia inteligentei. 3. Contactul cu imagini nepotrivite vrstei Orict de atenti am fi la ce emisiuni sau filme l lasam sa se uite, nu putem sti niciodata foarte exact cum poate evolua programul urmarit. Astfel, aspecte ale agresivitatii periculoase pot aparea chiar si n desene animate sau n emisiuni aparent inofensive. De asemenea, ideea de moarte, de razbunare, ca si sexualitatea apar n dese cazuri neasteptat, mai ales n filmele artistice pentru copii. Nu toate aspectele ce contin aceste idei sunt periculoase, daca stim sa-i explicam ceea ce vede pe micul ecran, nsa cenzurarea anumitor programe de catre parinti se impune cel putin pna la vrsta scolara.

4. Dependenta de TV Studiile efectuate recent au aratat ca peste 65% din copiii din Europa, inclusiv Romnia, devin dependenti de TV nca de la vrsta de doi ani. Instalarea dependentei de unele seriale sau emisiuni este extrem de periculoasa la vrste fragede. Pericolul cel mai mare este dat de antrenarea proceselor nervoase de recompensa la repetarea unui set de stimuli placuti. n acest fel se configureaza un model de aparitie rapida a dependentei la stimuli psihici, dar si la medicamente, iar copilul prezinta un risc major de a deveni mai trziu dependent de tutun, alcool sau alte droguri mai periculoase.

Cteva sfaturi pentru parinti: 1. Copilul nu trebuie lasat sa-si petreaca majoritatea timpului la TV, ci trebuie ncurajat sa se joace macar la fel de mult timp ct urmareste emisiunile preferate. 2. Selecteaza-i tipurile de emisiuni la care are voie sa se uite pna la vrsta de 5-6 ani, lasndu-l liber la emisiunile de desene animate. 3. ncearca sa-i faci un program placut, astfel nct sa nu-si petreaca mai mult de 40-45 minute continuu la TV, pna la vrsta de trei ani si jumatate, si nu mai mult de o ora si jumatate continuu ntre 3,5 si 6 ani. 4. Emisiunile TV si filmele artistice alese trebuie sa fie urmarite de parinti mpreuna cu micutul si sa i se explice lucrurile nentelese, accentund n ceea ce priveste aspectele de violenta sau secventele cu tenta erotica. 5. Un copil care deja a devenit dependent de TV ar trebui sa fie nvatat sa-i placa sa se joace n natura si sa iubeasca excursiile si drumetiile.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Efectele televizorului asupra psihicului

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×