Diferenta dintre evaluarea formativa si sumativa

Diferenta dintre evaluarea formativa si sumativa

Pentru evaluarea procesului de predare-invatare se poate folosi atat evaluarea formativa, cat si evaluarea sumativa. In continuare, va explicam cum difera.

Evaluarea este foarte importanta in educatie , deoarece ne permite sa analizam, sa evaluam si sa reflectam asupra rezultatelor obtinute pe parcursul intregului proces de predare-invatare. Astazi, exista mai multe moduri de a evalua. In acest articol vom explica diferenta dintre evaluarea formativa si sumativa.

Ambele tipuri de evaluare sunt valide si utile. Dar, in sistemul educational actual, este convenabil sa pariezi pe formare, deoarece se adapteaza la nevoile educationale ale tuturor elevilor.

Diferenta dintre evaluarea formativa si sumativa

Inainte de a vedea in ce consta evaluarea formativa si sumativa, este necesar sa fie clar conceptul de evaluare educationala. Astfel, poate fi definita astfel:

Un proces de analiza structurata si reflexiva, care permite intelegerea naturii obiectului de studiu si formularea judecatilor de valoare despre acesta, oferind informatii care sa ajute la imbunatatirea si ajustarea actiunii educationale.

Evaluarea formativa

Evaluarea formativa este utilizata pentru a obtine informatii despre nivelul de intelegere pe care l-a atins fiecare dintre elevi pe parcursul procesului de predare-invatare.

Aceste informatii sunt folosite pentru a analiza, imbogati, planifica si imbunatati actiunile educationale , astfel incat interventia sa fie ajustata la nevoile elevilor, astfel incat fiecare sa poata atinge cel mai inalt nivel de performanta in diferitele domenii de cunoastere.

Consecintele utilizarii evaluarii formative in educatie sunt:

 • Este posibila reglarea procesului de predare-invatare, adaptandu-se la caracteristicile elevilor.
 • Atat profesorii, cat si studentii primesc feedback cu privire la procesul de predare-invatare.
 • Profesorii isi imbunatatesc practicile didactice si pedagogice.
 • Promoveaza monitorizarea personalizata a fiecarui elev.
 • Recunoaste si urmareste diferitele ritmuri si moduri de invatare.
 • Fiecare elev este implicat activ pentru atingerea anumitor obiective. Adica sunt responsabili pentru propria lor invatare.
 • Creste performanta scolara a studentilor.

Cateva exemple de evaluare formativa sunt:

 • Rubricile de evaluare.
 • scale de observare. 
 • Testul sau testele care masoara nivelul initial.
 • Liste de verificare.
 • Intrebarile cheie.

Evaluare sumativa

Evaluarea sumativa este cea folosita in predarea traditionala. Consta in evaluarea nivelului de performanta a elevilor in raport cu invatarea dobandita si transformarea evaluarii respective in note sau note, care se atribuie pe baza unei comparatii cu media grupului. Este vorba despre efectuarea unei evaluari finale, fara a lua in considerare intregul proces , pentru a verifica rezultatele obtinute la finalul unui bloc, al unei etape, al unei lectii, al unei unitati didactice etc.

Consecintele utilizarii evaluarii sumative in educatie sunt:

 • Este posibila cunoasterea si certificarea nivelului de stapanire si cunostinte al elevilor asupra unui anumit continut.
 • Elevii isi cunosc realizarile la sfarsitul intregului proces de predare-invatare.
 • Elevii studiaza pentru o nota finala, asa ca tind sa se forteze in ultimul moment.
 • Nevoile educationale specifice ale fiecarui elev nu pot fi identificate.
 • Cadrele didactice nu isi pot imbunatati actiunile educationale pe tot parcursul procesului , ci trebuie sa astepte sa isi perfectioneze interventia in perioada academica urmatoare.

Cateva exemple de evaluare sumativa sunt:

Cat de important este puerperiul in consolidarea relatiei dintre mama si nou nascut? Te-ar putea interesa si: Cat de important este puerperiul in consolidarea relatiei dintre mama si nou nascut?
 • Combinatia de eseu si intrebari cu raspunsuri multiple intr-un singur test.
 • Teste orale, expuneri sau prezentari de tip.
 • Examene partiale.
 • Examenele finale. 

Formeaza sau adauga in dezbaterea calitativa si cantitativa

A devenit obisnuit sa se considere ca evaluarea formativa este calitativa si ca evaluarea sumativa este cantitativa, dar acest lucru nu este atat de adevarat. Adaugati si cuantificati, formulare. In timp ce calitativul este adesea exprimat in numere sau cantitati, care vorbesc sau exprima realitati foarte concrete.

Desi evaluarea sumativa este mai bine asimilata de sistemele administrative , nu exista nicio indoiala ca ea exprima tendinte care ar putea fi ulterior analizate calitativ, adica mai detaliat.

Pe de alta parte, ceea ce este calitativ necesita mai mult timp si se potriveste mai bine obiectivelor pe termen lung , care ar putea si depasesc perioadele academice traditionale.

Astfel, calitativ si cantitativ se completeaza reciproc , la fel cum evaluarea formativa si sumativa devin fetele aceleiasi monede si nu ar trebui sa fie considerate care se exclud reciproc. Dupa cum se precizeaza intr-o lucrare dedicata evaluarii formative:

...pentru a nu cadea in problemele dihotomice pe care le-ar putea provoca o proasta practica evaluativa, urmand linia pe care o poate urma si un profesor, vom caracteriza evaluarea formativa ca o posibilitate de incorporare in practica a aspectelor cantitative si calitative intr-un mod integral sau mixt. mod, cu scopul de a evalua progresul invatarii si de a-l certifica.

Evaluarea din punctul de vedere al copilului

Trebuie tinut cont de ceva: evaluarea este o chestiune care ii intereseaza pe profesori si pe adulti, nu pe copii. Acest lucru, care pare evident, are consecinte grave.

Este posibil ca cuvantul evaluare sa devina o fantoma nedorita si sa acumuleze mai multe probleme decat virtuti. Cel putin asta arata unele cercetari, in special la copii.

Si este ca micutii de la 4 la 5 ani expusi evaluarilor nu le gasesc un scop si nici nu inteleg pentru ce sunt facute. Ceea ce ii face subiecti pasivi si nu actori in formarea lor.

De acum incolo, evaluarea va fi asociata cu memorarea, note, examene, note, ierarhii, masurare si control care nu incurajeaza creativitatea si gandirea critica.

In concluzie

Se poate spune ca evaluarea formativa urmareste evaluarea intregului proces de predare-invatare , in timp ce evaluarea sumativa urmareste evaluarea unui rezultat final. Prin urmare, acesta din urma se incadreaza intr-un model scolar traditional.

Dar, in prezent, exista o noua conceptie legata de educatie, asa ca este mai indicat sa se foloseasca instrumente sau instrumente de evaluare formativa. 

De fapt, acest tip de evaluare este ideal pentru:

 • Evaluarea competentelor in educatie.
 • Acordati atentie diversitatii studentilor, tinand cont de abilitatile si caracteristicile personale ale acestora.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Diferenta dintre evaluarea formativa si sumativa

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×