Factorii care conditioneaza performanta scolara a unui copil

Factorii care conditioneaza performanta scolara a unui copil

Fiecare copil are propia lui lume si performanta lui scolara poate fi afectata de o serie de probleme. Enumeram cativa factori de care trebuie sa tinem cont si sa analizam cum sa contribui la dezvoltarea educationala corecta a copilului tau.

Notele copiilor si performanta scolara sunt afectate de multe elemente, atat personale, cat si externe. In continuare, trecem in revista principalii factori care determina performanta scolara.

Daca un copil se descurca bine sau prost la scoala, poate depinde de multe lucruri. In mod normal, atunci cand evaluarile nu sunt cele asteptate, ei tind sa-i puna toata vina pe el. Educatia este insa un proces in care intervin multi actori si circumstante.

Printre factorii care conditioneaza performanta scolara ii gasim pe cei inerenti copilului, precum personalitatea acestuia, capacitatea intelectuala, modul de crestere si vointa de care demonstreaza de a se conforma activitatilor; si altele externe, precum nivelul socioeconomic, capacitatea profesorului sau infrastructura scolara.

Principalii factori care conditioneaza performanta scolara

  1. Maturitatea copilului: la inceputul perioadei de scoala obligatorie sunt copii care sunt mai pregatiti decat altii sa-i faca fata. Acest lucru se datoreaza problemelor de dezvoltare specifice fiecarei persoane. In timp, copilul se va obisnui cu noul mediu si se va adapta la ritmul cerintelor.
  2. Personalitate si stare emotionala: copiii a caror stabilitate emotionala este mai mare prezinta performante mai bune la scoala si se adapteaza mai bine la mediul lor. Acestia se comporta intr-o maniera parcimonioasa, respectabila si prietenoasa. Cei cu semne de anxietate, agresivitate sau depresie au dificultati mai mari in a obtine rezultate bune.
  3. Parinti:  copiii vor reflecta exemplul pe care le-au aratat parintii lor de-a lungul vietii. Daca au observat comportamente responsabile si persistente, este foarte probabil sa le imite. Pregatirea pentru o noua etapa scolara este, de asemenea, un instrument puternic pe care parintii il pot oferi copiilor lor. Nu este, pe de alta parte, autoritarism.
  4. Profesori: o relatie buna, respectul si capacitatea educatorilor de a transmite cunostinte sunt cheia unei bune performante educationale. In calitate de parinte, evitati sa faceti comentarii negative despre profesor in fata copilului dvs., deoarece ar putea stimula lipsa de respect si confuzia intre cele mai importante figuri de autoritate ale lor: mama si profesorul lor.

Alti factori secundari

Pe langa cele mentionate mai sus, am putea adauga si alte elemente care au o influenta mai mica asupra procesului complex de educare a sugarului.

In primul rand, conditiile socioeconomice in care au fost si sunt crescuti. Din pacate, inegalitatea in lume creste din ce in ce mai mult si acest lucru afecteaza modul de viata al oamenilor. Copiii crescuti in medii cu un sprijin mai mare si cu posibilitati mai bune de a manca, de a se odihni si de a invata obtin rezultate mai bune la scoala.

Cum sa ajuti un copil cu probleme de citire? Te-ar putea interesa si: Cum sa ajuti un copil cu probleme de citire?

Un profesor este o busola care activeaza la elevi magnetii curiozitatii, cunoasterii si intelepciunii.

Oricum, merita sa lamurim ca acest lucru nu este ireversibil. Datorita eforturilor multor parinti care se sacrifica pentru bunastarea copiilor lor si colaborarii diferitelor organizatii non-guvernamentale, multi copii au acces la o educatie mai buna in tarile cele mai nevoiase.

Pe de alta parte, printre factorii care determina performanta scolara joaca un rol si nivelul sistemului educational al unei comunitati, regiuni sau tari, precum si instrumentele pedagogice pe care le detine o institutie. Cu cat o unitate de invatamant are mai multe si mai bune resurse, cu atat sarcina educatorilor poate fi indeplinita mai eficient si cu atat copiii vor invata mai multi.

Cum sa ajuti un copil in procesul educational

Exista cateva actiuni zilnice in care ne putem implica pentru a colabora cu copiii nostri in educatia lor:

  • Insotiti-i. Citirea, calculele si ajutorul lor la teme le vor fi de mare ajutor pentru a intelege mai bine subiectele studiate, atata timp cat au autonomie de a face singuri si de a gresi. In plus, acest lucru va stabili rutine responsabile. Gandeste-te, de asemenea, la participarea la evenimente si activitati organizate de scoala, astfel incat sa simta sprijinul tau in orice moment.
  • Incurajeaza-i, dar fara a-i presa. Arata-i ca ai incredere in abilitatile lui si ca te astepti sa dea tot ce poate, dar fara ca asta sa devina o povara.
  • Nu-i pedepsi daca se descurca prost. Daca observi ca incearca din greu si tot nu obtine rezultatele asteptate, nu te enerva si nu-l certa. Vorbeste cu el calduros si incearca sa-l ajuti sa gaseasca o solutie. Puteti merge la cursuri de sprijin sau puteti studia cu el pentru a consolida ceea ce este necesar.
  • Nu apelati in mod constant la recompense externe. Desi uneori poate functiona si este in regula sa obtii o recompensa pentru eforturile tale, nu ar trebui sa fie un obicei. Copilul trebuie sa inteleaga ca scoala este una dintre primele obligatii din viata si, ca atare, trebuie indeplinita pentru binele nostru.

In cele din urma, trebuie sa va amintiti ca viata copilului nu ar trebui sa se invarte in jurul studiului . Daca il aduci in asta, s-ar putea sa creada ca iti pasa doar ca ia note bune si nu emotiile sau eventualele dificultati. Luati-l ca parte a antrenamentului dvs. complet, lasand si loc pentru sport, treburile casnice si prieteniile.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Factorii care conditioneaza performanta scolara a unui copil

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×