Jocuri pentru a-ti ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile matematice si cele de comunicare

Jocuri pentru a-ti ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile matematice si cele de comunicare

A invata sa citeasca sau sa rezolve probleme de matematica sunt doua dintre abilitatile academice fundamentale pe care copiii le dobandesc de la varsta de cinci ani.

Cei mici se confrunta cu aceste invataturi cum pot, uneori cu mai mult succes, alteori cu mai putin, pentru ca trebuie sa activeze multe resurse cognitive si asta presupune un efort mental semnificativ pentru ei. Si parintii se intreaba daca le pot face aceasta sarcina mai usoara sau macar sa incerce.

Raspunsul este da si o pot face si intr-un mod distractiv. Programele de antrenament cognitiv sunt o optiune posibila. Va ofera un program specific pentru copii, adaptat in functie de varsta, care le permite sa isi lucreze memoria de lucru, atentia sau viteza de procesare a informatiilor prin jocuri distractive, naturale si variate . Potrivit cercetarilor, se pare ca niciodata nu este prea devreme sa-ti antrenezi creierul si sa-i ajuti sa-si realizeze intregul potential. Dar mai intai sa vedem de ce antrenamentul anumitor abilitati mentale este atat de relevant.

Copiii si „memoria de lucru”

Pentru inceput, ce abilitati cognitive sunt importante in citire sau matematica? Exista numeroase studii care evidentiaza rolul fundamental al proceselor precum memoria de lucru in performanta academica. Memoria de lucru se refera la capacitatea de a reprezenta mental, mentine si manipula online diverse informatii necesare pentru a rezolva o anumita problema.

Pe baza unor cercetari, se pare ca memoria de lucru spatiala este esentiala pentru calcule si rezolvarea problemelor aritmetice la copiii mai mici, in timp ce memoria de lucru verbala este mai importanta cand copiii sunt mai mari.

In cazul lecturii si mai ales al intelegerii textelor citite, participarea diferitelor procese care alcatuiesc memoria de lucru a fost demonstrata prin studii multiple. Astfel, memoria de lucru verbala a fost legata de capacitatea de a invata sa citeasca , in timp ce alte procese ale functiei executive au fost asociate cu capacitatea de a face inferente. Atata este relevanta incat se pare ca scorurile scazute ale memoriei de lucru ale copiilor atunci cand incep scoala sunt buni predictori ai performantelor viitoare pe care le vor obtine in invatarea sa citeasca.

Cele mai bune jucarii pentru baieti si fete de zece ani Te-ar putea interesa si: Cele mai bune jucarii pentru baieti si fete de zece ani

Se poate antrena memoria de lucru ? Asa este. Exista o mare varietate de studii recente care arata ca antrenarea acestei abilitati mentale poate imbunatati, de asemenea , memoria , atentia , controlul inhibitor si chiar unele aspecte ale inteligentei . Numeroase studii au constatat ca antrenarea in medie a 24 de sesiuni produce o imbunatatire semnificativa a abilitatilor de aritmetica si matematica. Alti autori au aratat ca copiii care au urmat un program de exercitii de memorie de lucru si- au imbunatatit semnificativ capacitatea de a citi.

Jocuri amuzante pe care sa le incercati cu cel mic

Va propunem cateva  jocuri simple pentru a exersa aceasta abilitate cu copiii.

Repetati culorile

Spunem nume de culori. Vom cere copilului sa ne spuna „Da” daca cel pe care tocmai l-am spus este acelasi cu cel anterior sau „Nu” daca este diferit (de exemplu, in secventa Rosu-Rosu-Verde-Albastru-Albastru, raspunsurile de la al doilea element ar fi da, nu, nu, da).

Sortati cifrele

Un alt joc posibil ar presupune asezarea a 6 sau 7 figurine sau jucarii pe o masa. Adultul va juca figurile intr-o singura ordine, iar copilul va trebui sa le joace in ordine inversa , rasturnand secventa initiala cu susul in jos. In acest caz, s-ar incepe cu o serie de doua jucarii pana la atingerea maximului pe care copilul il atinge, avand mereu grija sa-si motiveze si sa-si intareasca efortul mai mult decat rezultatul, pentru ca pana la urma, daca este vorba de joc, antrenamentul va fi mai mult motivant .


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Jocuri pentru a-ti ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile matematice si cele de comunicare

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×