Ofera-i copilului tau libertatea de exprimare

Ofera-i copilului tau libertatea de exprimare

„Ne facem griji pentru ceea ce va deveni un copil maine, dar uitam ca el este cineva astazi” – Stacia Tauscher.

Libertatea de exprimare este definita ca „dreptul de a-si exprima liber ideile si opiniile prin vorbire, scris si alte forme de comunicare, dar fara a afecta in mod deliberat caracterul si/sau reputatia altora prin declaratii false sau inselatoare”. 

Copiii au drepturi, autoritate, putere si libertate ca si adultii

Au drepturi fundamentale precum: – libertatea de exprimare, de miscare, de gandire, de constiinta, de optiuni de comunicare, de religie si de dreptul la viata privata. 

Ei au dreptul de a-si exprima opiniile, de a-si impartasi ideile si de a oferi sugestii care pot fi diferite de parintii lor. 

Au dreptul sa fie informati, sa stie ce se intampla in lume, sa acceseze informatii care le sunt utile. Ei isi pot impartasi propriile opinii cu privire la orice subiect.

Stuart Mill, un renumit filozof britanic, a declarat ca libertatea de exprimare este vitala, deoarece societatea in care traiesc oamenii are dreptul de a auzi ideile oamenilor. 

Nu este important doar pentru ca fiecare ar trebui sa aiba dreptul de a se exprima (care cred ca include si copiii). Chiar si diverse legi nationale si internationale sustin libertatea de exprimare. 

Conform articolului 13 al CRIN (Child Rights International Network), „Copilul are dreptul la libertatea de exprimare; acest drept include libertatea de a cauta, primi si difuza informatii si idei de orice fel, indiferent de frontiere, fie oral, in scris sau tiparit, sub forma de arta sau prin orice alt mijloc la alegerea copilului”.

  1. Exercitarea acestui drept poate fi supusa unor restrictii, dar acestea vor fi numai asa cum sunt prevazute de lege si sunt necesare:
  2. Pentru respectarea drepturilor sau reputatiei altora; 
  3. Pentru protectia securitatii nationale sau a ordinii publice (ordine publica), ori a sanatatii publice sau a moralei.

Prima parte a articolului 13 sustine dreptul copiilor de a „cauta, primi si distribui informatii si idei de toate tipurile”, intr-o gama larga de formate si peste granite.

A doua parte limiteaza restrictiile care pot fi impuse acestui drept. Exprimandu-si sentimentele si opiniile, copiii sunt capabili sa descrie modurile in care drepturile lor sunt respectate sau incalcate si invata sa sustina drepturile altora..

Regula generala este ca autoritatile vin cu responsabilitati egale

Libertatea de exprimare a copiilor este importanta, dar este crucial sa-i invatam pe copiii nostri ca atunci cand se bucura de aceste drepturi, ei sunt obligati sa-si asume responsabilitatea drepturilor altora de a nu fi de acord cu ei. 

Cum sa construiti increderea si stima de sine a copilului dvs. Te-ar putea interesa si: Cum sa construiti increderea si stima de sine a copilului dvs.

Chiar daca nu sunteti de acord, ei trebuie sa asculte si sa respecte si parerile celorlalti.

Libertatea de exprimare implica, de asemenea, sa cunoasteti cand sa nu participati. De exemplu: – Daca un grup de ura raspandeste zvonuri pe whatsapp sau facebook, avem dreptul sa blocam grupul sau persoana respectiva si este de datoria noastra sa nu raspandim astfel de zvonuri.

In al doilea rand, oferindu-le libertatea de exprimare, nu te transforma intr-un parinte laissez-faire care da mana libera copilului tau. Ma refer doar la a le permite sa se transmita, sa invete ce este corect si nedrept pentru ei fara a fi opriti sau pedepsiti.

Parintii ar trebui sa decida limitele pentru copilul lor

Libertatea de exprimare este la fel ca si increderea. Cu cat il folosesc mai mult, cu atat devine mai puternic.  Pentru a supravietui in lumea pozitionarii competitive, pentru a depasi concurenta si a castiga avantaj, ofera copilului tau cel mai ascutit instrument – ​​libertatea de afirmare. 

Permiteti-i copilului sa articuleze liber ceea ce ii place (chiar daca credeti ca gresesc) si invatati-l sa auda ce au spus altii (chiar daca ei cred ca altii sau gresit). Dupa cum a spus George Washington ca, daca libertatea de exprimare este luata, atunci muti si tacuti putem fi condusi, ca oile la sacrificare.

Permiteti copiilor libertatea de exprimare

„Copiii gasesc totul in nimic, barbatii nu gasesc nimic in orice” – Giacomo Leopardi .

Mai multi parinti presupun ca creativitatea este un talent innascut pe care fie il are copilul, fie nu!  Dimpotriva, cercetarile (da, pun mereu mai mult accent pe explorarile efectuate de diverse studii, deoarece este dovedit) dezvaluie ca imaginatia copilului il ajuta sa faca fata mai bine durerii.

Lasati copiii sa se exprime

Creativitatea lor ii ajuta, de asemenea, sa fie mai increzatori, sa-si dezvolte abilitatile sociale si sa invete mai bine. Creativitatea este explicata ca abilitatea cuiva de a crea concepte sau idei noi, rezultand solutii originale. Sunt sigur ca vom fi cu totii de acord cu Einstein ca imaginatia este mai importanta decat cunoasterea. 

Dictionarul Webster defineste imaginatia ca fiind „abilitatea de a-ti forma o imagine in mintea ta despre ceva ce nu ai vazut sau experimentat; capacitatea de a gandi lucruri noi”.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Ofera-i copilului tau libertatea de exprimare

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×